TIPY | BRAMBORY OD A DO Z
Brambory patří u nás mezi nejoblíbenější přílohy. U nás doma tomu není jinak, ale já je neberu pouze jako přílohu, ale někdy i jako základ jídla, které doma připravuji. Co takové brambory na loupačku s tvarohem a pažitkou, bramborové lokše nebo česká klasická bramboračka? Jestli jste ale ještě nezkoušeli podle mého receptu rozbité bylinkové brambory, rozhodně to co nejdříve napravte.
Brambory jako příloha
Brambory vůbec nemusí být nuda i jako příloha. Můžete si z nich připravit opravdu pestré přílohy k vašim jídlům a já jsem tu pro vás připravila seznam, jak brambory připravuji já.
TIP: Pokud máte možnost, zkuste si najít českého dodavatele brambor. Celá naše rodina již druhým rokem bereme brambory od jedné paní od Liberce a nikdy jsme snad nejedli lepší brambory.
- vařené brambory
- pečené brambory s bylinkovým dipem a pažitkou (recept zde)
- pečené bramborové chipsy
- pečené hranolky
- brambory Hasselback s citrónovým dipem (recept zde)
- salát z pečených brambor s červenou cibulí a hořčicí (recept zde)
- rozbité bylinkové brambory (recept zde)
Brambory jako hlavní složka
Jako malá jsem milovala ovocné knedlíky, které mi mamka připravuje dodnes. Miluji ale i čerstvé bramboráky, ke kterým vždy pijeme vychlazené mléko nebo bramborové lokše s domácími povidly a českým mákem.
- bramborové šišky s mákem (recept zde)
- bramborové placičky s tvarohovým dipem
- bramboráky
- bramborové rösti s tuňákovám krémem (recept zde)
- bramborové lokše s povidly a mákem (recept zde)
- švestkové knedlíky s mákem (recept zde)
- meruňkové knedlíky (recept zde)
Polévky
Brambory jsou základem mnoha polévek. Vždy si vzpomenu na mé dětství, kdy moje babička velmi často připravovala klasickou bramboračku. Vy je ale můžete použít i do spousty jiných krémových polévek. Určitě vyzkoušejte moje recepty na polévku ze zelených fazolek nebo hráškovo-fenyklový krém.
- česká bramboračka
- polévka ze zelených fazolek (recept zde)
- hráškovo-fenyklový krém (recept zde)
TIP: Pokud řešíte u někoho z rodiny celiakii, brambory skvěle poslouží jako zahušťovadlo vašich jídel. Bramborem se dá zahustit třeba u nás velmi tradiční jídlo – guláš.
Pokud jste ještě nečetli můj článek o bramborách, kde se dozvíte spoustu zajímavostí, určitě si ho přečtěte – Brambory – zdravá zelenina.