TIPY | BRAMBORY OD A DO Z

Brambory patří u nás mezi nejoblíbenější přílohy. U nás doma tomu není jinak, ale já je neberu pouze jako přílohu, ale někdy i jako základ jídla, které doma připravuji. Co takové brambory na loupačku s tvarohem a pažitkou, bramborové lokše nebo česká klasická bramboračka? Jestli jste ale ještě nezkoušeli podle mého receptu rozbité bylinkové brambory, rozhodně to co nejdříve napravte.

Brambory jako příloha

Brambory vůbec nemusí být nuda i jako příloha. Můžete si z nich připravit opravdu pestré přílohy k vašim jídlům a já jsem tu pro vás připravila seznam, jak brambory připravuji já.

TIP: Pokud máte možnost, zkuste si najít českého dodavatele brambor. Celá naše rodina již druhým rokem bereme brambory od jedné paní od Liberce a nikdy jsme snad nejedli lepší brambory.

  • vařené brambory
  • pečené brambory s bylinkovým dipem a pažitkou (recept zde)
  • pečené bramborové chipsy
  • pečené hranolky
  • brambory Hasselback s citrónovým dipem (recept zde)
  • salát z pečených brambor s červenou cibulí a hořčicí (recept zde)
  • rozbité bylinkové brambory (recept zde)

Brambory jako hlavní složka

Jako malá jsem milovala ovocné knedlíky, které mi mamka připravuje dodnes. Miluji ale i čerstvé bramboráky, ke kterým vždy pijeme vychlazené mléko nebo bramborové lokše s domácími povidly a českým mákem.

  • bramborové šišky s mákem (recept zde)
  • bramborové placičky s tvarohovým dipem
  • bramboráky
  • bramborové rösti s tuňákovám krémem (recept zde)
  • bramborové lokše s povidly a mákem (recept zde)
  • švestkové knedlíky s mákem (recept zde)
  • meruňkové knedlíky (recept zde)

Polévky

Brambory jsou základem mnoha polévek. Vždy si vzpomenu na mé dětství, kdy moje babička velmi často připravovala klasickou bramboračku. Vy je ale můžete použít i do spousty jiných krémových polévek. Určitě vyzkoušejte moje recepty na polévku ze zelených fazolek nebo hráškovo-fenyklový krém.

  • česká bramboračka
  • polévka ze zelených fazolek (recept zde)
  • hráškovo-fenyklový krém (recept zde)

TIP: Pokud řešíte u někoho z rodiny celiakii, brambory skvěle poslouží jako zahušťovadlo vašich jídel. Bramborem se dá zahustit třeba u nás velmi tradiční jídlo – guláš.

Pokud jste ještě nečetli můj článek o bramborách, kde se dozvíte spoustu zajímavostí, určitě si ho přečtěte – Brambory – zdravá zelenina.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *