,

RECEPT | LOKŠE S POVIDLY A MÁKEM

Když se řekne lokše, představím si je s povidly a zasypané hromadou máku. Tyto tenké bramborové placky jdou ale připravovat i na slano, úžasné jsou třeba s kysaným zelím a trochou opečené slaniny nebo jako příloha k pečené huse. Vy si na ně nezapomeňte nakoupit moučné brambory (typu C) od českých zemědělců a pak si je potřete rozpuštěným máslem. Já osobně miluji přesně taková jednoduchá jídla z několika surovin, která udělají velkou parádu.

  • 300 g vařených brambor (moučných)
  • 80 – 100 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • máslo nebo sádlo na potření
  • švestková povidla
  • mák mletý
  • moučkový cukr
  1. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (brambory musí být nastrouhané opravdu najemno). Poté přidáme hladkou mouku, sůl a vypracujeme hladké těsto. 
  2. Poté si utvoříme váleček, který rozdělíme na 8-10 dílků. Každý díl vyválíme na placku silnou asi 1-2 mm (přiměřeně podsypáváme podle potřeby moukou). 
  3. Placky opékáme na sucho na rozpálené pánvi z obou stran. Upečené lokše omastíme rozpuštěným sádlem nebo máslem a přiklopíme miskou, aby zvláčněly. 
  4. Placky potřeme povidly, zarolujeme jako palačinky a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *