Slaný karamel
,

RECEPT | SLANÝ KARAMEL

Za tu dobu, co vařím a peču, jsem zjistila jednu zásadní věc. A to je ta, že do každého slaného jídla patří trocha něčeho sladkého a do sladkého zase špetka slaného. Možná i proto je slaný karamel tak skvělou záležitostí. Slaný karamel lze použít na palačinky, do dortů, koláčů, zmrzliny, cupcakes nebo ho můžete zkusit jen tak samotný na lžičku. Ale varuji vás, pokud ho jednou ochutnáte, nejde přestat.

Základem karamelu je bílý cukr, máslo a smetana. Kvalitní sůl, kterou do karamelu přidáváte až na konci procesu přípravy, z obyčejného karamelu udělá božskou věc. Jeho chuť je díky soli mnohem intenzivnější.

VYUŽITÍ SLANÉHO KARAMELU

Slaný karamel můžete využít opravdu do spousty dezertů. Nejen, že se hodí do dortů, ale také je z něj úžasná poleva na dorty, můžete ho použít na palačinky, lívance, do pralinek, do makronek, na zmrzlinový pohár, ale třeba také na ovesnou nebo rýžovou kaši. Já jsem ho nedávno použila do receptu na babku, do které jsem dala právě slaný karamel, přidala nasekané pekanové ořechy a byl z toho naprosto famózní dezert. Můžete si ho dát ale i jen tak na lžičku. V tomto případě vás ale musím varovat, je to opravdu velmi návykové. A jestli chcete potěšit někoho z vašeho blízkého okolí, dejte slaný karamel do hezké skleničky a můžete ho použít jako jedlý dárek.

TIPY, KTERÉ VÁM POMOHOU SI PŘIPRAVIT TEN NEJLEPŠÍ SLANÝ KARAMEL
  • máslo a smetana ke šlehání by měly mít vždy pokojovou teplotu
  • na slaný karamel použijte hrnec se silným dnem a ideálně světlé barvy, abyste dobře viděli, jak vám karamel mění barvu
  • použijte na karamel spíše bílý cukr než třtinový
  • pokud si nejste úplně jistí, že se vám podařilo karamel udělat bez nějaké té malé hrudky, přelijte ho do sklenic ještě teplý přes nerezové síto
RECEPTY, VE KTERÝCH JSEM SLANÝ KARAMEL POUŽILA

Slaný karamel

POTŘEBUJEME

  • 200 g cukru krupice
  • 80 g másla (pokojové teploty)
  • 120 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)
  • 1 lžička soli
  • několik kapek vanilkového extraktu
  1. Cukr dáme do hrnce a na středním plameni zahříváme (k míchání používáme dřevěnou vařečku). Počkáme, až se cukr úplně rozpustí. Vezmeme si metlu, stáhneme plamen a přidáme povolené máslo (nejlepší je ho mít nakrájené na kostičky) a zapracujeme do karamelu (trvá to cca 2-3 minuty). I když vám může připadat, že se máslo do karamelu nikdy nezapracuje, nemusíte se ničeho bát, vše se nakonec krásně propojí, a to i díky následnému kroku (přidání smetany).
  2. Poté přiléváme za stálého míchání smetanu ke šlehání a necháme cca 1 minutu provařit. Hrnec odstavíme z plotny.
  3. Nakonec přidáme lžičku soli, kapku extraktu a důkladně promícháme, aby se sůl v karamelu rozpustila.
  4. Ještě za tepla slaný karamel přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic.
  5. Skladujeme v chladu. Karamel vám v dobře vymytých skleničkách vydrží v lednici minimálně 2 měsíce.
  • 4.1

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 173 Votes

Sdílet

30 comments on “RECEPT | SLANÝ KARAMEL

  1. Moc děkuji za recept, slaný karamel milujeme. Bohužel někde jsem asi udělala chybu. Dokud byl karamel teplý, tak vypadalo vše v pořádku, ale jakmile začal chladnout, tak úplně ztuhl a hlavne už neměl tak hladkou strukturu, přirovnala bych to ke špatně rozmíchanému moučkovému cukru. Po nahřátí byl zase tekutý, ale ta hladká struktura už nebyla. Nevíte kde mohla být chyba? Děkuji

    • Krásný den, Míšo,
      to mě moc mrzí. Nedalo mi to a recept jsem vyzkoušela dnes znovu a povedl se krásně. Dala jsem na silnostěnnou pánev cukr, rozpustila do středně hnědého karamelu. V tu chvíli stáhnu trochu plamen a přidám povolené máslo. To důkladně zapracuji. Nakonec smetanu, také zapracuji. Stáhnu z plotny a přidám sůl a extrakt. Přemýšlela jsem nad tím a nemoh přijít na to, kde by mohl být zádrhel. Normálně asi natočím video 😉 Tak dejte vědět, jestli budete zkoušet třeba ještě jednou. Mějte se krásně, Romča

  2. Dobrý den, Romano.
    Zkoušela jste slaný karamel z třtinového cukru, prosím?
    Děkuji za odpověď. Iva

    • Hezký den, zkoušela jsem. Trochu hůř se mi rozpouštěl, ale jde to z něj také 😉

  3. Dobry den, mozem sa opytat, aku spotrebu ma takyto doma uvareny karanel? Dakujem. Alzbeta.

  4. Da se prosim slany karamel vyslehat treba jako ganache nebo je to prilis tuhe, nikdy sem s karamelem nepracovala 🤦‍♂️

    • Krásný den, není úplně tuhý. Já ho právě používám klidně do krémů na dort. Většinou z něj dělám krém ze slaného karamelu, na který použiji mascarpone.

  5. Dobrý den,
    ráda bych přidala tip, jak na slaný karamel, aby měl hladkou strukturu i po vychladnutí vždy!! 🙂
    Po smíchání karamelu s máslem, přidejte do hrnce lžičku medu (nebo jakéhokoliv jiného sladidla – javor. sirup, agáve sirup, rýžový sirup, aj.) a až poté přimíchejte horkou smetanu (pokud je smetana studená, může se srazit a i ta, může následně vytvořit ne hladkou konzistenci karamelu).
    Snad se již všem zdaří perfektní slaný karamel 🙂 krásný den.

    • Krásný den, Veroniko, moc vám děkuji za přidání skvělého tipu, který určitě také vyzkouším 🙂

  6. Dobrý den, zajímalo by mě, kolik je výsledný objem sklenice z této dávky? Odhadem… Chci dělat karamel pro rodinu a přátelé k Vánocům. Děkuji 🙂
    Tereza

    • Krásný den, Terko, vždy mám z této dávky jednu větší sklenici od značky Weck, která má myslím velikost 290 ml.

  7. Dneska jsem ho dělala jako dárek pro kamarádku a povedl se! Já mám z karamelu celkem respekt, ale nakonec to bylo fakt jednoduché, takže díky za recept :-).

  8. Dobrý den, zkusila jsem karamel – dařilo se, barva i chuť výborná….jen nevím, jestli mám správnou konzistenci, představovala jsem si, že bude tekutější (stékat ze lžíce). Je trochu tužší, ale ne úplně 🙂 – nevím, jak to popsat. Mohla byste poradit, jak docílit tekutější formy? Napadalo mě znovu povařit a přidat máslo nebo smetanu, ale netroufám si. Děkuji a přeji krásné svátky!

    • Krásný den, ano, karamel je spíše tužší. Vždy před použitím ho nechávám v pokojové teplotě nebo si ho malinko zahřeji. Hlavně také záleží, na co ho chcete použít. Myslím si, že pokud chcete o něco tekutější karamel, přidala bych o něco více smetany. Krásný den, Romana

  9. Dobrý den, zkoušela jsem podle různých receptů slaný karamel, ale za celou rodinu můžu říct, že tento je nejlepší!! Super tipy a poměr přísad tak, aby chutnal jak kupovaný z obchodu – Moc děkuji 🙂 ani nevíte jakou z toho mám radost, že jsem našla ten pravý recept 🙂

    • Krásný den, hrozně moc děkuji za váš komentář. Ani nevíte, jakou mi udělal radost 🙂

  10. Slaný kramel jsem dělala poprvé, děkuju za úžasný recept, perfektně popsané, je vynikající.

  11. Dobrý den, mám otázku, jakou sůl použít? Ještě jsem nezkoušela, Děkuji

    • Hezký den, já používám dost často solný květ od značky Natural Mallorca. Můžete ale samozřejmě použít jakoukoli mořskou sůl, čím kvalitnější, tím lepší 🙂

  12. Dobrý den Romi. Včera jsem Váš recept vyzkoušela. Dle předchozích komentářů jsem přilila trošku javorového sirupu a smetanu hodně ohřála. Hotový karamel jsem nalila do malých skleniček od opočenských jogurtů, dala do lednice a dnes ráno jsem zjistila, že mám doma pár šotků (3), kteří nechali na kuchyňské lince jen prázdné skleničky, lžičku a lísteček „uděláš ještě?“ 😀
    Projíždím Vaše stránky a zkoumám, do čeho dalšího se pustím 🙂
    Mějte se hezky a děkuji za skvělý recept.
    Jitka

    • Krásný večer, Jitko,
      ani nevíte, jak mám obrovskou radost a děkuji, že jste mi to napsala 🙂 U nás to je úplně stejné.

      Mějte se krásně, Romana

  13. Slaný karamel je výborný ☺️ Jen bych potřebovala ještě návod, jak dostat zbytek toho karamelu z hrnce 😄

    • Krásný den, děkuji za zprávu. Zkoušela jste do hrnce nalít vařící vodu z rychlovarné konvice? Přeji krásný den, Romana

  14. Dobrý den, včera jsem zkoušela udělat slaný karamel a je výborný, ale asi jsem musela někde udělat chybu, protože není moc tuhý. Když chládnul, tak trochu i ztuhnul a tak jsem celé toto množství vylila na vychlazený cheesecake a dala ho přes noc do lednice s myšlenkou, že do druhého dne ztuhne a bude se krásně krájet. Jenže dneska když jsem si cheesecake ukrojila, tak karamel ztekl do díry po vykrojení. Nevíte, kde jsem mohla udělat chybu nebo co udělat příště jinak, aby karamel dostatečně ztuhnul tak, aby se dal na cheesecaku krajet a netekl?

    Předem moc děkuji za odpověď.

    • Krásný den, Leni, tak to vůbec nevím, čím by to mohlo být. Naopak se mi zdá karamel spíše tužší a zatím se mi nestalo, že bych ho měla tekutý. Většinou ho po vyndání z lednice spíše rozehřívám, aby mi trošku na roztírání povolil.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *