slaný karamel

Slaný karamel

Konečně jsem se přestala bát karamelu. Chce to jen věnovat mu čas a neodcházet pryč. Jinak vznikne velká pohroma. Pokud ale tyto dvě věci dodržíte, vznikne vám neskutečná lahůdka, na které si zcela jistě vytvoříte závislost. Slaný karamel lze použít na palačinky, do dortů, do koláčů, do zmrzliny, do cupcakes nebo ho zkusit jen tak samotný na lžičku.

POTŘEBUJEME

  • 200 g třtinového cukru (není problém použít i bílý)
  • 80 g másla (rozpuštěného)
  • 120 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)
  • 1 lžička soli (čím kvalitnější sůl, tím lepší karamel)
  • Kapka vanilkového extraktu

Třtinový cukr dáme do hrnce a na středním plameni zahříváme (k míchání používáme dřevěnou vařečku). Počkáme, až se karamel rozpustí úplně a v tu chvíli přilijeme rozpuštěné máslo a důkladně zapracujeme do karamelu (trvá to cca 2-3 minuty). Poté přilijeme smetanu ke šlehání a necháme 1 minutu provařit. Nakonec přidáme lžičku soli, kapku extraktu a důkladně promícháme, aby se sůl v karamelu rozpustila. Nakonec ještě za tepla přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic. Skladujeme v chladu.

  • 4.9

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 7 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *