Slaný karamel

RECEPT | SLANÝ KARAMEL

Konečně jsem se přestala bát karamelu. Chce to jen věnovat mu čas a neodcházet pryč. Jinak vznikne velká pohroma. Pokud ale tyto dvě věci dodržíte, vznikne vám neskutečná lahůdka, na které si zcela jistě vytvoříte závislost. Slaný karamel lze použít na palačinky, do dortů, do koláčů, do zmrzliny, do cupcakes nebo ho můžete zkusit jen tak samotný na lžičku.

POTŘEBUJEME

  • 200 g cukru krupice
  • 80 g másla (povoleného)
  • 120 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %)
  • 1 lžička soli (čím kvalitnější sůl, tím lepší karamel)
  • Kapka vanilkového extraktu
  1. Cukr dáme do hrnce a na středním plameni zahříváme (k míchání používáme dřevěnou vařečku). Počkáme, až se karamel úplně rozpustí. Vezmeme si metlu, stáhneme plamen a přidáme povolené máslo (nejlepší je ho mít nakrájené na kostičky) a zapracujeme do karamelu (trvá to cca 2-3 minuty). Karamel se musí s máslem spojit.
  2. Poté přilijeme smetanu ke šlehání a necháme 1 minutu provařit. Hrnec odstavíme z plotny.
  3. Nakonec přidáme lžičku soli, kapku extraktu a důkladně promícháme, aby se sůl v karamelu rozpustila.
  4. Ještě za tepla slaný karamel přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic.
  5. Skladujeme v chladu.
  • 4.3

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 51 Votes

Sdílet

8 comments on “RECEPT | SLANÝ KARAMEL

  1. Moc děkuji za recept, slaný karamel milujeme. Bohužel někde jsem asi udělala chybu. Dokud byl karamel teplý, tak vypadalo vše v pořádku, ale jakmile začal chladnout, tak úplně ztuhl a hlavne už neměl tak hladkou strukturu, přirovnala bych to ke špatně rozmíchanému moučkovému cukru. Po nahřátí byl zase tekutý, ale ta hladká struktura už nebyla. Nevíte kde mohla být chyba? Děkuji

    • Krásný den, Míšo,
      to mě moc mrzí. Nedalo mi to a recept jsem vyzkoušela dnes znovu a povedl se krásně. Dala jsem na silnostěnnou pánev cukr, rozpustila do středně hnědého karamelu. V tu chvíli stáhnu trochu plamen a přidám povolené máslo. To důkladně zapracuji. Nakonec smetanu, také zapracuji. Stáhnu z plotny a přidám sůl a extrakt. Přemýšlela jsem nad tím a nemoh přijít na to, kde by mohl být zádrhel. Normálně asi natočím video 😉 Tak dejte vědět, jestli budete zkoušet třeba ještě jednou. Mějte se krásně, Romča

  2. Dobrý den, Romano.
    Zkoušela jste slaný karamel z třtinového cukru, prosím?
    Děkuji za odpověď. Iva

    • Hezký den, zkoušela jsem. Trochu hůř se mi rozpouštěl, ale jde to z něj také 😉

  3. Dobry den, mozem sa opytat, aku spotrebu ma takyto doma uvareny karanel? Dakujem. Alzbeta.

  4. Da se prosim slany karamel vyslehat treba jako ganache nebo je to prilis tuhe, nikdy sem s karamelem nepracovala 🤦‍♂️

    • Krásný den, není úplně tuhý. Já ho právě používám klidně do krémů na dort. Většinou z něj dělám krém ze slaného karamelu, na který použiji mascarpone.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *