Čokoládový dort Lidl Food Challenge

Čokoládový dort se slaným karamelem, jahodami a popcornem

Do konce června se měly odevzdat recepty do soutěže pro foodbloggery Lidl Food Challenge. Za úkol bylo vymyslet recept, který bude obsahovat dané výrobky z Lidlu. Vítěz získá poukaz na kurz vaření s Romanem Paulusem. Takže držte palce 🙂

POTŘEBUJEME

Korpus:

100 g sušenek Tastino Petit Beurre vanilkové

100 g karamelových sušenek

70 g másla

špetka citrónové kůry

Krém z mascarpone:

1 ks smetany ke šlehání

1 ks mascarpone

1 ks zakysané smetany

2 lžíce moučkového cukru

vanilkový extrakt

1 ks ztužovače za studena

Čokoládová pěna:

200 g čokolády na vaření FinCarré

150 g másla

30 ml silné černé kávy

vanilkový extrakt

3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

150 g jemného třtinového cukru

20 g jemného krupicového cukru

1 lžíce Amaretta

špetka soli

špetka chilli

Slaný karamel:

200 g třtinového cukru

80 g másla

120 ml smetany ke šlehání

1 lžička soli

kapka vanilkového extraktu

Karamelový popcorn:

½ porce slaného karamelu

½ pytle popcornu (bez příchuti)

Na ozdobu:

200 g jahod

Korpus:

V mixéru si najemno rozdrtíme oba druhy sušenek a přidáme k nim rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Hmotu dobře propracujeme, aby se máslo dobře nasáklo do sušenek. Touto hmotou naplníme pečícím papírem vyloženou dortovou formu (průměr 22cm). Pečeme 15 minut na 180 C.

Krém z mascarpone:

Do mísy od kuchyňského robotu si dáme šlehačku, mascarpone, kysanou smetanu a vše v robotu našleháme. Poté přidáme cukr a vanilkový extrakt a důkladně do hmoty zapracujeme. Nakonec do krému, dle návodu na obalu, vmícháme ztužovač za studena. Tento krém dáme do dortové formy na vychladlý korpus a dáme vychladit do lednice.

Slaný karamel:

Třtinový cukr dáme do hrnce a na středním plamenu zahříváme (k míchání používáme dřevěnou vařečku). Počkáme, až se karamel rozpustí úplně a v tu chvíli přilijeme rozpuštěné máslo a důkladně zapracujeme do karamelu (trvá to cca 2-3 minuty). Poté přilijeme smetanu ke šlehání a necháme 1 minutu provařit. Nakonec přidáme lžičku soli, kapku extraktu a důkladně promícháme, aby se sůl v karamelu rozpustila.

Až je krém z mascarpone hezky zatuhlý, potřeme ho zhruba polovinou porce slaného karamelu a opět dáme do chladu. Pokud se vám karamel špatně roztírá, nechte ho pár vteřin povolit ve vodní lázni. Než nám karamel vychladne, připravíme si čokoládovou pěnu.

Čokoládová pěna:

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem. K tomu přidáme kávu a necháme trochu vychladnout. Ve vodní lázni si v druhé misce vyšleháme žloutky s třtinovým cukrem a Amarettem (rumem). Trvá to cca 5 minut, většinou přesně tak dlouho, než se rozpustí cukr. Směs odstavíme z vodní lázně a dáme do mísy se studenou vodou a za stálého míchání necháme trochu zchladnout. Směs by měla trochu zhoustnout. V tuto chvíli můžeme smíchat zchladlou čokoládovou a žloutkovou směs. Do této směsi přidáme trochu vanilkového extraktu a špetku chilli. A jako poslední si dáme vyšlehat bílky se špetkou soli. Ve chvíli, kdy sníh začne bělat, přidáme 20 g krupicového cukru. Teprve poté sníh došleháme tak, aby byl krásně lesklý. Sníh pomalu vmícháme do čokoládovo-žloutkové směsi.

Celou porci čokoládové pěny rozetřeme do formy na karamel a necháme (nejlépe přes noc) v lednici ztuhnout.

Druhý den si připravíme karamelový popcorn. Popcorn připravíme dle návodu na obalu. Budeme ale potřebovat přibližně jen polovinu pytlíku. Tu smícháme se slaným karamelem (ještě si ale necháme pár lžiček karamelu na dokončení dortu). Směs tedy důkladně promícháme a na pečícím papíře pečeme na 150 stupňů 20-25 minut.

Nakonec vychladlý dort vyndáme z formy, okraje polijeme karamelem a dozdobíme popcornem a jahodami dle vlastní fantazie.

 

Čokoládový dort Lidl Food Challenge
Čokoládový dort Lidl Food Challenge

 

Čokoládový dort Lidl Food Challenge
Čokoládový dort Lidl Food Challenge
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *