RECEPT | MEDOVÉ ŘEZY

Jakákoli naše rodinná oslava se u nás neobejde bez proslulých medových řezů mojí sestry Martiny. Je to už prostě taková tradice. Můžete si je rozkrájet na menší kostičky nebo obdélníkové řezy. 

POTŘEBUJEME

Těsto:

  • 50 g másla
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce medu
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 500 g hladké mouky

Krém:

  • 0,6 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1 lžíce Amaretta (můžete nahradit tuzemským rumem)
  • cukr dle vaší chuti
  • 200 g másla

Na dokončení:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • nahrubo nasekané mandle nebo pistácie

1) Máslo, mléko a med si rozpustíme ve vodní lázni. Já tento proces dělám přímo v mém kuchyňském robotu Kenwood Chef XL, na kterém si nastavím teplotu 35 stupňů, nasadím si nástavec typu „K“ a funguje mi to místo vodní lázně.

2) Když je vše rozpuštěné, přidáme cukr, vejce a jedlou sodu a důkladně promícháme. Čekáme, až se cukr rozpustí (cukr stále rozpouštíme ve vodní lázni nebo v kuchyňském robotu při teplotě 35 stupňů).

3) Poté si dáme na vál mouku a tekutou směs do ní postupně zapracujeme (pokud pracujeme s robotem, stačí mouku nasypat do mísy a nechat chvíli propracovat).

4) Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

5) Z hotového těsta, které nenecháváme odležet v lednici, hned vyválíme 3 placky na pečicí papír (podle velikosti vašeho plechu) a každou pečeme cca 4-5 minut na 180 stupňů. Každá trouba peče trochu jinak, takže je důležité placky hlídat, abychom je nespálili. Placky poté necháme vychladnout.

6) Mezitím si připravíme krém. Pudinky uvaříme klasicky dle návodu na obalu, jen použijeme pouze 0,6 l mléka na dva pudinky. Pudink necháme úplně zchladnout a máslo si vyndáme z lednice, aby získalo pokojovou teplotu.

7) Máslo si dáme do mísy od robota a šleháme ho 10-15 minut. Máslo vám za tu dobu zdvojnásobí objem a zesvětlá. Poté začneme po lžících přidávat vychladlý pudink a přidáme i lžíci Amaretta. Pokud se nám zdá krém málo sladký, přidáme moučkový cukr podle chuti. 

8) Krém si rozdělíme na dvě poloviny. Na plech si dáme placku, kterou pomažeme polovinou krému. Na krém přiklopíme druhou placku, kterou taktéž potřeme krémem, a přiklopíme plackou poslední. Teď je důležité nechat vše odležet do druhého dne, aby krém nasákl do placek a ty pak šly dobře nakrájet.

9) Druhý den si vezmeme čokoládu na vaření a rozpustíme si ji se smetanou na šlehání. Čokoládou pak medové řezy polijeme a nakonec posypeme plátkovými mandlemi nebo nasekanými pistáciemi. Nakrájíme na čtverečky, čtyřúhelníky nebo na obdélníky.

Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Kenwood, se kterou mám dlouhodobou spolupráci, a většinu dezertů, které tady na blogu najdete, tvořím právě s jejich kuchyňským robotem Kenwood Chef XL. Pokud byste si ho chtěli také pořídit, mám pro vás na něj slevu ve výši 4499 Kč s kódem naskokvkuchyniBLK. Tady je odkaz, kde ho najdete – KENWOOD CHEF XL.

 

 

  • 3.9

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 36 Votes

Sdílet

One comment

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *