Makronky
,

Makronky – Macarons

Dlouho obávané makronky se staly skutečností. A řeknu vám, že znám opravdu mnohem těžší recepty. Stačí se držet základních pravidel a výsledek je skvělý. U českých cukrářů stojí jedna makronka i 30 Kč/ks, tak proč je nezkusit doma? A co je jejich velikou výhodou? Makronky jsou bezlepkové.

Jak by měla vypadat správná makronka?

  • Správná makronka by měla být hladká, nepopraskaná a zaoblená.
  • Makronka by měla mít tzv. límec – střapatou nožku.
  • Uvnitř by měla být vláčná a měkká, navenek ale křupavá.
  • Měla by mít průměr cca 3 cm.

Jednotlivé suroviny:

  • Mandlová mouka – mandlovou mouku si můžete koupit nebo si ji vyrobit doma (rozemletím oloupaných mandlí). Já osobně doporučuji její koupi, pokud nemáte skutečně dobrého robota, který by si s moukou poradil a rozemlel ji opravdu najemno (pudrový prášek). Mandlovou mouku je dobré smíchat s moučkovým cukrem (viz recept) a následně ještě dobře prosít (čím jemnější mouku máme, tím hladší makronky budou).
  • Bílky- aby byl sníh pevnější, je dobré nechat bílky 24 hodin předem odležet, to znamená vyklepnout do misky, přikrýt potravinářskou fólií a nechat odležet v lednici. Důležité je ale hodinu před použitím z lednice vyndat, aby měly pokojovou teplotu.
  • Potravinářské barvivo – určitě doporučuji použití gelových potravinářských barev, práce s nimi je totiž velmi jednoduchá.

POTŘEBUJEME

  • 250 g jemné mandlové mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 190 g bílků
  • 190 g cukru krupice
  • potravinářské barvivo (barva dle vaší volby)

1) Mandlovou mouku a moučkový cukr dobře promícháme a důkladně prosejeme.

2) Bílky dáme do kuchyňského robota a začneme zpracovávat. Zhruba po minutě, kdy bílky začnou trochu světlat, začneme postupně přidávat cukr krupici a šleháme, dokud se cukr úplně nerozpustí a vznikne tuhý lesklý sníh. Těsně před koncem šlehání přidáme potravinářské barvivo.

3) Do sněhu postupně a zlehka přidáváme směs mandlové mouky s cukrem.

4) ) Hotovou směsí naplníme zdobící sáček a tvoříme makronky na silikonovou podložku určenou pro makronky.

5) Když máme plný plech makronek, několikrát s plechem bouchneme, aby se makronky zbavily bublinek a špičky. Teď je důležité nechat makronky tzv. zaschnout. Necháme je na plechu ležet zhruba půl hodiny až hodinu. Makronky poté otestujeme jednoduchým testem, a to sáhnutím na ně prstem. Pokud se už nelepí, jsou připraveny do trouby.

6) Makronky pečeme na 150 stupňů 10-12 minut.

7) Upečené makronky necháme zchladnout a po chvilce přendáme na dochladnutí na mřížku.

8) Plníme slaným karamelem, citrónovým krémem (Lemon Curd) nebo vámi oblíbeným krémem.

Důležité je se držet přesného odměřování daných surovin, u tohoto receptu se opravdu nevyplácí měřit od oka.

Makronky
Makronky
  • 3.8

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 36 Votes

Sdílet

9 comments on “Makronky – Macarons

  1. Zdravím, jenže je problém i v tom, že když koupíte mandlovou mouku a prosijete, tak vám zůstává zbytek co nejde prosít. Když tedy mám dodržet poměr a já mám mouku předem odváženou. V sítu zůstane např. 100g to mám odložit bokem a dosít těch chybějících 100g? Zkoušela jsem to i s cukrem ještě jednou projet sekáčkem, ale furt mi zůstává po přesití množství hrubších částí, né moc hrubých, ale není to už ta jemnost.

    • Dobrý den, určitě musíte dosít tu chybějící. Já si nejdříve mouku prosiju a pak odvažuji. Naposledy jsem ale koupila tak krásně jemnou mouku, že nebylo potřeba ani prosívat.

  2. Děláte je pravidelně přesně podle tohoto receptu a vždy se vám povedou? Zkoušela jsem už dost receptů a některé opakovaně a výsledek je vždy nejistý.

    • Dobrý den, dělala jsem je již několikrát a ne vždy vyjdou tak, jak si představuji. Je to vždy o tom, jaké jsou bílky, jakou koupíte mandlovou mouku atd. Těch faktorů je tolik, že žádný recept vám bohužel nezuaručí kvalitní makronky 🙁 Jsou to mršky.

  3. Díky za recept, jsou skvělé 🙂

  4. Zdravim co mam delat kdyz je mam dute??tvar vzhled chut bomba ale jsou dute:/

    • Tak to bohužel nevím, já je měla uvnitř normální. Až je budu zkoušet znovu, určitě dám vědět, jak se to podle receptu povedlo. Jedině zkuste ještě nějaký jiný recept s cukrovým rozvarem, ten prý funguje skvěle. Na druhou stranu musím říct, že makronky jsou pěkné mršky a záleží tam opravdu na mnoha věcech, aby se povedly pořádně 🙂

  5. Ok děkuji:)

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *