Makronky
,

Makronky – Macarons

Dlouho obávané makronky se staly skutečností. A i když se někdy stane, že se nepovedou a my vůbec netušíme proč, určitě je i tak vyzkoušejte. U českých cukrářů stojí jedna makronka i 30 Kč/ks, tak proč je nezkusit doma? A co je jejich velikou výhodou? Makronky jsou bezlepkové.

Jak by měla vypadat správná makronka?

  • Správná makronka by měla být hladká, nepopraskaná a zaoblená.
  • Makronka by měla mít tzv. límec – střapatou nožku.
  • Uvnitř by měla být vláčná a měkká, navenek ale křupavá.
  • Měla by mít průměr cca 3 cm.

Jednotlivé suroviny:

  • Mandlová mouka – mandlovou mouku si můžete koupit nebo si ji vyrobit doma (rozemletím oloupaných mandlí). Já osobně doporučuji její koupi, pokud nemáte skutečně dobrého robota, který by si s moukou poradil a rozemlel ji opravdu najemno (pudrový prášek). Mandlovou mouku je dobré smíchat s moučkovým cukrem (viz recept) a následně ještě dobře prosít (čím jemnější mouku máme, tím hladší makronky budou).
  • Bílky- aby byl sníh pevnější, je dobré nechat bílky 24 hodin předem odležet, to znamená vyklepnout do misky, přikrýt potravinářskou fólií a nechat odležet v lednici. Důležité je ale hodinu před použitím z lednice vyndat, aby měly pokojovou teplotu.
  • Potravinářské barvivo – určitě doporučuji použití gelových potravinářských barev, práce s nimi je totiž velmi jednoduchá.

POTŘEBUJEME

  • 250 g jemné mandlové mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 190 g bílků
  • 190 g cukru krupice
  • potravinářské barvivo (barva dle vaší volby)

1) Mandlovou mouku a moučkový cukr dobře promícháme a důkladně prosejeme.

2) Bílky dáme do kuchyňského robota a začneme zpracovávat. Zhruba po minutě, kdy bílky začnou trochu světlat, začneme postupně přidávat cukr krupici a šleháme, dokud se cukr úplně nerozpustí a vznikne tuhý lesklý sníh. Těsně před koncem šlehání přidáme potravinářské barvivo.

3) Do sněhu postupně a zlehka přidáváme směs mandlové mouky s cukrem.

4) ) Hotovou směsí naplníme zdobící sáček a tvoříme makronky na silikonovou podložku určenou pro makronky.

5) Když máme plný plech makronek, několikrát s plechem bouchneme, aby se makronky zbavily bublinek a špičky. Teď je důležité nechat makronky tzv. zaschnout. Necháme je na plechu ležet zhruba půl hodiny až hodinu. Makronky poté otestujeme jednoduchým testem, a to sáhnutím na ně prstem. Pokud se už nelepí, jsou připraveny do trouby.

6) Makronky pečeme na 150 stupňů 10-12 minut.

7) Upečené makronky necháme zchladnout a po chvilce přendáme na dochladnutí na mřížku.

8) Plníme slaným karamelem, citrónovým krémem (Lemon Curd) nebo vámi oblíbeným krémem.

Důležité je se držet přesného odměřování daných surovin, u tohoto receptu se opravdu nevyplácí měřit od oka.

Makronky
Makronky
  • 3.6

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 47 Votes

Sdílet

20 comments on “Makronky – Macarons

  1. Zdravím, jenže je problém i v tom, že když koupíte mandlovou mouku a prosijete, tak vám zůstává zbytek co nejde prosít. Když tedy mám dodržet poměr a já mám mouku předem odváženou. V sítu zůstane např. 100g to mám odložit bokem a dosít těch chybějících 100g? Zkoušela jsem to i s cukrem ještě jednou projet sekáčkem, ale furt mi zůstává po přesití množství hrubších částí, né moc hrubých, ale není to už ta jemnost.

    • Dobrý den, určitě musíte dosít tu chybějící. Já si nejdříve mouku prosiju a pak odvažuji. Naposledy jsem ale koupila tak krásně jemnou mouku, že nebylo potřeba ani prosívat.

  2. Děláte je pravidelně přesně podle tohoto receptu a vždy se vám povedou? Zkoušela jsem už dost receptů a některé opakovaně a výsledek je vždy nejistý.

    • Dobrý den, dělala jsem je již několikrát a ne vždy vyjdou tak, jak si představuji. Je to vždy o tom, jaké jsou bílky, jakou koupíte mandlovou mouku atd. Těch faktorů je tolik, že žádný recept vám bohužel nezuaručí kvalitní makronky 🙁 Jsou to mršky.

  3. Díky za recept, jsou skvělé 🙂

  4. Zdravim co mam delat kdyz je mam dute??tvar vzhled chut bomba ale jsou dute:/

    • Tak to bohužel nevím, já je měla uvnitř normální. Až je budu zkoušet znovu, určitě dám vědět, jak se to podle receptu povedlo. Jedině zkuste ještě nějaký jiný recept s cukrovým rozvarem, ten prý funguje skvěle. Na druhou stranu musím říct, že makronky jsou pěkné mršky a záleží tam opravdu na mnoha věcech, aby se povedly pořádně 🙂

  5. Ok děkuji:)

  6. Dobrý den, a jak prosím docílit, aby mi tam nezůstala špička ? I po klepání mi zůstala, nevím zda je to moc vyšlehaným sněhem :).

    • Dobrý den,
      zkuste si v momentě, kdy dáváte mandlovou mouku do vyšlehaného sněhu, vzít do ruky stěrku a několikrát (třeba desetkrát až patnáctkrát) jakoby protřít směs o stěnu. Je možné, že jste sníh měla trochu přešlehaný, ale makronky jsou prostě věda.

  7. makronky

    • Pred pár dňami som mala piaty pokus s makronkami. Všetko som vymerala presne podľa receptu, ale cesto bolo veľmi husté, vôbec sa nedalo vymiešať.Môžete mi poradiť kde robím chybu? Vaše makronky sú prekrásne.

      • Dobrý den,
        s makronkami je celkem problém. Může to být cokoli, mohou to být jinak vyšlehané bílky, jiná mandlová mouka. Těžko se to takhle radí, protože i mě se občas stane, že nevyjdou stejně.

  8. dělala jsem přesně podle receptu bílky jsem měla polovinu starších polovinu čerstvých, těsto strašně husté a vypadalo hrudkovitě, tak jsem do něj několikrát crpla studené vody až se mi konzistence líbila, a makronky perfektní, hladké s nožkou…takže díky

  9. Dobrý den Romanko,
    tyto Vánoce jsem poprvé pekla makronky a to podle Vašeho receptu. Dopadly naprosto úžasně, děkuji!!! 🙂

    • Dobrý den,
      moc děkuji za zpětnou vazbu a jsem moc ráda, že se vám podle mého receptu povedly 🙂

  10. Dobrý večer, jen bych se ze zvědavosti chtěla zeptat, který sladký dezert je tedy podle Vás těžší na přípravu než makronky. Peču docela dlouho a bez chlouby i dobře a opravdu jsem zatím nenašla recept, který by měl více neznámých jako makronky. Sama je dělám s cukrovým rozvarem, mám napečeno plechů a plechů a stejně trnu u trouby, než vytáhnu ten poslední a vím, ze tahle várka prošla podle mých představ. Možná víte o čem mluvím, když valná většina Vašich odpovědí čtenářům v komentářích je ve stylu “já nevím, mně to vyšlo a makronky jsou mršky” 🙂

    • Krásný den,
      to máte asi pravdu. Makronky jsou zrádné. Je pravda, že někdy nevyjdou díky tomu, že třeba vyměním značku mandlové mouky. Když jsem je ale několikrát dělala ze stejných surovin podle toho mého receptu, vyšly parádně. Máte ale pravdu, že mnoho těžších receptů není 😉 Tak držím palce při pečení makronek 🙂

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

devět − 4 =