Restaurant Slowpec
Jistě všichni moc dobře znáte poslední dobou velmi oblíbené metody pomalého pečení. Ať je to pomalé pečení a následné dopékání v klasické peci, konfitování nebo metoda sous-vide, pokud to kuchař opravdu umí, vznikne vždycky neskutečná dobrota. Manželé Abtovi a Petr Čáp se rozhodli na těchto metodách založit podnik. Najdete ho nedaleko Mníšku pod Brdy v malé vesničce Líšnici pod názvem Slowpec, neboli „pomalá pec“. Jedná se o trojici amatérů, která svým nadšením pro dobré jídlo všem ukázala, že školy a diplomy nejsou potřeba. Nejdůležitější je totiž láska k dobrému jídlu. V roce 2015 byl dokonce Restaurant Slowpec oceněn 13. místem v Grand Restaurant. A to jsou tu teprve necelé 3 roky.
To, co se mi na restauraci líbí, je nejen přátelská atmosféra a krásně vyladěný interiér, ale také to, že si suroviny nakupují přímo od regionálních farmářů. Když jsme restauraci navštívili my, byly zrovna jehněčí hody, takže na nás čekal jehněčí burger, kterému jsme neodolali. Dále jsme zde vyzkoušeli:
- Do růžova pečené kachní prso „sous-vide“ s omáčkou z portského vína a batátovým pyré
- Kuřecí křidélka marinovaná v citronové trávě, chilli a čerstvém koriandru s domácím chlebem s neskutečně křupavou kůrčičkou
- Ragů z chapadel kalamára na červeném víně s rajčaty a zeleninou, s čerstvými pappardelle
- Citronový koláč jako dezert
V současné nabídce restaurace Slowpec jsou 3 předkrmy, polévka, 7 hlavních jídel (každé jídlo je z „jiného soudku“) a 3 dezerty. Dále naleznete na stylové tabuli ještě denní nabídku, kde byla ještě polévka a již zmíněný jehněčí burger. Na tomto menu mne opravdu baví jeho jednoduchost a neskutečná rozmanitost. Takže si vybere opravdu každý.
Jezdí sem lidé především z Prahy a okolí a rezervaci, zejména v pátek a v sobotu, rozhodně doporučuji.
Nejenže všechno chutnalo naprosto úžasně, ale příjemná atmosféra, kterou vytvořili nejen moji přátelé, ale i milá obsluha, je rozhodně jedním z hlavních důvodů, proč se do této restaurace ještě vrátíme. Pro mne je zatím jednou z nejlepších restaurací, které jsem navštívila.
Kontakt:
Líšnice 9, Mníšek pod Brdy
602 225 656
Otevírací doba:
Středa-pátek 16:00 – 22:00
Sobota-neděle 11:30 – 22:00
Co je to konfitování?
Jedná se o způsob přípravy masa, kdy se maso připravuje ve vlastním tuku (nejčastěji se takto připravují husy a kachny). Jde o pomalý proces, kdy se maso vaří při nízkých teplotách.
Co je to metoda Sous-vide?
Jedná se o způsob přípravy masa, kdy se potraviny (nejčastěji maso a zelenina) připravují ve vakuu ve vodní lázni při daných teplotách. Teploty jsou nízké a doba přípravy je velmi dlouhá (někdy až 48 hodin).
-
Celkové skóre
Hodnocení čtenáře: 3 Votes