Muffiny s borůvkami a karamelovými oříšky

Nezvyklá kombinace borůvek, lahodného krému z mascarpone a oříšků se slaným karamelem vás odnese do nebeských výšin.

POTŘEBUJEME

Na muffiny (cca 18 ks):

  • 1 hrnek mandlové mouky (příp. jemně namletých oříšků)
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru (necelý)
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • ½ lžičky nastrouhané citrónové kůry

Borůvková směs:

  • 300 g borůvek (mohou být i mražené)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce Grand Marnier
  • 2 lžíce vanilkového pudinku

Krém:

  • 1 mascarpone
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 tučný tvaroh
  • 3 lžíce moučkového cukru

Pražené oříšky:

  • směs oříšků a semínek (plátky mandlí, slunečnicová semínka, bílý a černý sezam, nasekané vlašské oříšky atd.)
  • 2 lžíce slaného karamelu

 

  1. V míse si smícháme všechny suroviny na muffiny. Vzniklé těsto plníme do muffinových forem maximálně do výšky ⅓ (chceme, aby bylo těsto nízké). Pečeme na 180 stupňů 10 – 15 minut podle velikosti formy.
  2. Mezitím si v rendlíku svaříme borůvky s cukrem. Když nám začne směs houstnout, ještě ji zahustíme ve vodě rozmíchaným pudinkem. Nakonec přidáme Grand Marnier.
  3. V robotu si vyšleháme mascarpone se smetanou a cukrem. Když nám začne krém houstnout, přidáme tvaroh a mícháme už jen krátce.
  4. Na pánvičce si mezitím opražíme oříšky a semínka, které nakonec promícháme se slaným karamelem.
  5. Upečené muffiny necháme vychladnout. Po vychladnutí na muffiny rovnoměrně rozdělíme borůvkovou směs, poté krém, kterým ozdobíme ořechy.
  6. Muffiny necháme minimálně hodinu v lednici vychladit.

 

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

four × five =