RECEPT |ČOKOLÁDOVÉ CUPCAKES SE SLANÝM KARAMELEM

Pokud milujete čokoládu a vše, co je s ní spojené, tyto cupcakes se možná stanou vaším prototypem čokoládového dezertu a možná i dezertu celkově. Kakaovo-kávový základ pomazaný slaným karamelem, který je ozdobený krémem z tmavé čokolády a navrchu posypaný oříšky má “ve světě sladkých jídel”, podle mého, jen malou konkurenci.

POTŘEBUJEME

Na cupcakes (cca 20 – 24 kusů):

  • 270 g hladké mouky
  • 60 gramů kvalitního kakaa
  • 10 g prášku do pečiva
  • 10 g jedlé sody
  • 75 g másla
  • 350 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 220 ml mléka
  • 150 ml silné kávy

Na krém:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 300 g povoleného másla
  • 60 g kakaa
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 4 lžíce Grand Marnier
  • 210 g moučkového cukru

Na dokončení:

  • slaný karamel (recept najdete zde)
  • nasekané oříšky (lískové, vlašské,…)
  1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
  2. V rendlíku si rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout.
  3. Do misky si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháme.
  4. Do suché směsi postupně přidáváme cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháme.
  5. Formu na muffiny (cupcakes) si vyložíme papírovými košíčky nebo důkladně vymažeme máslem.
  6. Hotové těsto nalijeme do formy zhruba 1 – 2 cm pod okraj. Pečeme cca 20 minut.
  7. Mezitím si připravíme krém.
  8. Rozpustíme si čokoládu, přidáme vanilkový extrakt, Grand Marnier a necháme vychladnout.
  9. V robotu vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do světlé pěny.
  10. Přidáme kakao a postupně i čokoládovou směs. Hotový krém si dáme na chvilku vychladit do lednice. Poté ho naplníme do cukrářského sáčku se zdobičkou.
  11. Hotové cupcakes potřeme slaným karamelem (cca 1 lžička na cupcake), ozdobíme krémem a posypeme nasekanými oříšky.
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

fourteen − 3 =