RECEPT |ČOKOLÁDOVÉ CUPCAKES SE SLANÝM KARAMELEM
Pokud milujete čokoládu a vše, co je s ní spojené, tyto cupcakes se možná stanou vaším prototypem čokoládového dezertu a možná i dezertu celkově. Kakaovo-kávový základ pomazaný slaným karamelem, který je ozdobený krémem z tmavé čokolády a navrchu posypaný oříšky má “ve světě sladkých jídel”, podle mého, jen malou konkurenci.
POTŘEBUJEME
Na cupcakes (cca 20 – 24 kusů):
- 270 g hladké mouky
- 60 gramů kvalitního kakaa
- 10 g prášku do pečiva
- 10 g jedlé sody
- 75 g másla
- 350 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 220 ml mléka
- 150 ml silné kávy
Na krém:
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 300 g povoleného másla
- 60 g kakaa
- několik kapek vanilkového extraktu
- 4 lžíce Grand Marnier
- 210 g moučkového cukru
Na dokončení:
- slaný karamel (recept najdete zde)
- nasekané oříšky (lískové, vlašské,…)
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
- V rendlíku si rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout.
- Do misky si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháme.
- Do suché směsi postupně přidáváme cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháme.
- Formu na muffiny (cupcakes) si vyložíme papírovými košíčky nebo důkladně vymažeme máslem.
- Hotové těsto nalijeme do formy zhruba 1 – 2 cm pod okraj. Pečeme cca 20 minut.
- Mezitím si připravíme krém.
- Rozpustíme si čokoládu, přidáme vanilkový extrakt, Grand Marnier a necháme vychladnout.
- V robotu vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do světlé pěny.
- Přidáme kakao a postupně i čokoládovou směs. Hotový krém si dáme na chvilku vychladit do lednice. Poté ho naplníme do cukrářského sáčku se zdobičkou.
- Hotové cupcakes potřeme slaným karamelem (cca 1 lžička na cupcake), ozdobíme krémem a posypeme nasekanými oříšky.