RECEPT | DOMÁCÍ JABLEČNÝ ŠTRÚDL

Kdo by nemiloval jablečný štrúdl. A na podzim je přesně na něj ten správný čas. Když si navíc podle mého receptu připravíte i domácí těsto, uvidíte, že vám doma nevydrží ani den.

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžíce octa Bzenec
  • 1 lžíce cukru krupice
  • semínka z vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového extraktu
  • 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
  • sůl

Na náplň:

  • 4 větší jablka
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g rozinek

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • mandlové plátky
  1. Mouku si dáme na vál a nadrobíme do ní pomocí prstů studené máslo. Přidáme žloutek, vodu, ocet, cukr, vanilku, citrónovou kůru, sůl a zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme minimálně na hodinu do lednice. Můžeme si ho připravit i den předem a před přípravou nechat cca 20 minut v pokojové teplotě povolit. 
  2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. 
  3. Těsto si vyválíme do obdélníkového tvaru (můžeme udělat 1 velký nebo 2 menší štrúdly). 
  4. Jablka si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Pokud nám hodně pustí šťávy, trochu ji můžeme slít.
  5. Do misky si dáme cukr, skořici a nasekané vlašské oříšky.
  6. Do středu těsta nasypeme polovinu směsi z misky, poté dáme jablka smíchaná s rozinkami a nakonec vše zasypeme zbytkem skořicového cukru s oříšky.
  7. Těsto zavineme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
  8. Pečeme v troubě 30-40 minut do zlatova.

Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Bzenecký ocet.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *