RECEPT | ROZBITÉ BYLINKOVÉ BRAMBORY
Tato příloha, která je opravdu jednoduchá na přípravu, je mojí stálicí již delší dobu. Brambory jsou mé oblíbené a jejich obrovskou výhodou je, že se dají připravit na milion způsobů. Jedním z nich jsou i tzv. smashed potatoes neboli rozbité brambory. Brambory si dopředu uvaříte, poté je jednoduše “rozbijete” a dáte péct. Více vám ale už neprozradím, protože vše důležité najdete v receptu.
- 800 g malých brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rozpuštěného másla (přepuštěného)
- hrst nasekaných bylinek (např. šalvěj, tymián, estragon, rozmarýn, libeček)
- 1 – 2 lžíce balzamikového octa Bzenecký ocet
- himalájská sůl
- čerstvě mletý pepř
- Brambory si důkladně omyjeme a ve slupce je uvaříme. Brambory necháme vychladnout.
- V misce si smícháme olivový olej, máslo, nasekané bylinky a balzamikový ocet.
- Vychladlé brambory dáme na plech s pečicím papírem a pomocí dna skleničky je “rozbijeme” (tzn., že je trochu rozmáčkneme a nejlépe se to dělá dnem skleničky). Poté brambory osolíme a opepříme dle vaší chuti a polijeme hotovou zálivkou.
- Brambory pečeme na 200 stupňů 20 – 30 minut do křupava.
TIP: Jako přílohu můžete podávat například creme fraiche nebo tvaroh smíchaný se solí a nasekanými čerstvými bylinkami, je to neskutečná dobrota.