BRAMBORY – ZDRAVÁ ZELENINA
Kdybych si měla vybrat jednu přílohu, které bych se nevzdala, jsou to rozhodně brambory. I když jsou podle mě v poslední době trošku nedoceněné, u nás doma mají vždycky na stole místo. Jde z nich vytvořit tolik dobrých příloh, že se občas nemohu rozhodnout, jakou připravit. Navíc mají brambory tolik benefitů, že by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět.
Posledních pár let se o výživu zajímám opravdu velmi intenzivně. Ať už se věnuji domácímu samostudiu, nebo absolvuji online kurzy o výživě, snažím se v této oblasti hodně vzdělávat. A není pro mě důležité jen vzdělávání v tomto oboru, ale i podpora českých produktů a zemědělců. Hodně se soustředím na to, abych si vybírala kvalitní suroviny, a hlavně, aby co nejvíce z nich bylo lokálních a sezónních. Rané brambory, které se sklízí mezi 16. květnem a 30. červnem, jsou pro mě neskutečnou lahůdkou, na kterou se každý rok těším. Stačí k nim přidat tvaroh, čerstvě nasekanou pažitku, trošku soli a másla a máte hotové tradiční české jídlo, bez kterého se každým rokem nemohu obejít.
Už několik měsíců mám sestavený jídelníček od skvělé výživové poradkyně Markétky Gajdošové, ve kterém brambory rozhodně nesmí chybět. Jsem opravdu hrozně vděčná, že mám ve svém flexibilním jídelníčku zařazených tolik druhů příloh, které jsou velmi důležité.
„Brambory bych si troufla označit téměř za lokální superpotravinu. V těch nejjednodušších a nejzákladnějších surovinách se totiž paradoxně často skrývá největší kouzlo. Využívám je jako přílohu nejenom na svém talíři, ale i ve stravovacích plánech a pevně věřím, že v nich mají své právoplatné místo,“ říká o bramborách výživová poradkyně Markéta Gajdošová, od které mám sestavený jídelníček.
BENEFITY BRAMBOR
- mají nízký obsah tuku a nízkou kalorickou hodnotu
- brambory jsou zdrojem kyseliny listové, draslíku, vitamínu C, B1, B6
- neobsahují cholesterol
- mají jeden z nejvyšších indexů sytosti
- působí pozitivně na střeva a trávení
JAK SPRÁVNĚ BRAMBORY SKLADOVAT
Nerozhoduje, jaký varný typ brambor máte, pro všechny typy platí stejné skladování. Ideální na skladování je suchý sklep. Pokud ho nemáte, je ideální kupovat takové množství brambor, které v blízké době spotřebujete. Pokud se vám stane, že vám brambory vyklíčily, je nutné je před konzumací odstranit.
VARNÉ TYPY BRAMBOR
- varný typ A, AB (BA) – odrůdy s pevnou dužninou, vhodné především na přípravu salátů a jako příloha
- varný typ B, BC – odrůdy se středně pevnou dužninou, vhodné jako příloha, do polévek, pro přípravu těst a kaší
- varný typ C (CB) – odrůdy se silně moučnatou dužninou, vhodné pro přípravu těst a kaší
Už teď se můžete těšit na spoustu receptů, ve kterých budou právě hlavní surovinou brambory. U nás jsou třeba neskutečně oblíbené tzv. “rozbité brambory”, které si připravujeme opravdu často. Pokud máte možnost, vybírejte si lokální dodavatele brambor a podpořte české zemědělce. Já už jiné brambory nekupuji. Více informací o bramborách najdete na webu www.vseobramborach.cz.
