RECEPT | BRAMBORY HASSELBACK S CITRÓNOVÝM DIPEM
V jednoduchosti je krása. O tom jsem se snad už tisíckrát přesvědčila nejen v módě, ale především při vaření. K tomuto receptu potřebujete jen několik surovin, ale na konci budete z výsledku naprosto nadšení. Brambory jsou pro mě nejoblíbenější přílohou, proto pro vás plánuji připravit v nejbližších dnech další recepty pro inspiraci.
Na brambory:
- 5 středních brambor (z české produkce)
- 3 lžíce kvalitního olivového oleje
- šťáva z 1/2 citrónu nebo limety
- 1 lžička koření na brambory
- sůl
- pepř
Na citrónový dip:
- 100 g zakysané smetany (případně tučného tvarohu)
- 100 g žervé
- 1 citrón
- 1 lžička nasekaných bylinek (čerstvých)
- sůl
- pepř
- Brambory si omyjeme pomocí kartáčku a krájíme je zhruba po 4-5 mm na plátky (pozor, nikdy nedokrajujte až dolů, brambora vám musí držet v kuse). Ideální pomůckou k tomu, jak brambory nedokrojit až dolů, jsou hůlky (viz foto).
- Do misky dáme olivový olej, šťávu z citrónu nebo limety, koření na brambory, sůl a pepř. Vše promícháme a pomocí mašlovačky důkladně brambory potřeme (i do proříznutých částí).
3. Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme 40-50 minut.
4. Mezitím si připravíme dip. V misce si smícháme zakysanou smetanu a žervé. Přidáme zhruba 1 lžičku nastrouhané citrónové kůry a 2 lžíce šťávy z citrónu. Nakonec přimícháme bylinky a podle chuti osolíme a opepříme. Hotové brambory podáváme s citrónovým dipem.
