Švestkové knedlíky s mákem

RECEPT | ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY

Ať to jsou knedlíky s jahodami, meruňkami nebo švestkami, vždycky je připravuji z tohoto tvarohovo-bramborového těsta. Jediné borůvkové u nás frčí kynuté. A kombinace švestek a máku je pro mě prostě nadčasová.

POTŘEBUJEME

Na těsto:

  • 400 g hrubé mouky
  • 400 g brambor
  • 300 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 15 g másla
  • sůl

Na dokončení:

  • 10-14 švestek (záleží na velikosti)

Na rozvar:

  • 6-8 švestek
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce Grand Marnier

Na zdobení:

  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g mletého máku
  • 60-80 g moučkového cukru
  • rozpuštěné máslo
  1. Uvařené brambory si oloupeme a nastrouháme najemno. Necháme je vychladnout.
  2. Na pánvi si rozpustíme máslo, na kterém orestujeme na čtvrtky nakrájené švestky. Přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Odstavíme a zalijeme Grand Marnier.
  3. Brambory smícháme s moukou, solí, tvarohem, vejcem a povoleným máslem. Vypracujeme hladké těsto.
  4. Dáme si vařit vodu do hrnce. Mezitím si vypeckujeme švestky. Každou švestku zabalíme do těsta.
  5. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 10 minut, dokud nám nevyplavou.
  6. Uvařené knedlíky rozkrojíme a servírujeme na švestkový rozvar. Dozdobíme zakysanou smetanou a mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Vše nakonec polijeme rozpuštěným máslem.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *