RECEPT | FENYKLOVÝ KRÉM S OŘÍŠKOVOU GRANOLOU
Brambory nejsou jen skvělá příloha, ale já je miluji i v krémových polévkách. I z toho důvodu, že máme v rodině dva celiaky, snažíme se pomocí brambor vše zahušťovat. Ať už je to klasická česká bramboračka, česnečka, krkonošské kyselo nebo jakákoli krémová polévka, brambory poslouží krásně jako zahušťovadlo. Pro tentokrát jsem pro vás ale připravila fenyklový krém s oříškovou granolou, protože v polévce ten křupavý prvek dělá divy.
Na krém:
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 1 cibule
- 2 bulvy fenyklu
- 1 malá žlutá cuketa
- 2 střední brambory od českého dodavatele
- 1 litr zeleninového vývaru
- špetka muškátového oříšku
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
Na oříškovou granolu:
- hrst směsi oříšku (např. lískové, para a pistácie)
- 1 lžíce sezamu (ideálně černého i bílého)
- 1 lžička přepuštěného másla
- sůl
Na dokončení:
- creme fraiche (příp. zakysaná smetana)
- opečená houska (nakrájená na kostičky)
- Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme si na něm nadrobno nakrájenou cibuli a fenykl. Když se cibule s fenyklem trošku orestuje, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a brambory. Ještě chvíli vše restujeme a poté zalijeme vývarem. Polévku povaříme cca 10 – 15 minut do měkka.
- Ochutíme muškátovým oříškem a podle chuti solí a pepřem.
- Polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou ke šlehání.
- Na pánvičku si dáme lžičku přepuštěného másla a orestujeme na něm nasekané oříšky. Přidáme sezam a zlehka osolíme. Restujeme, dokud nám oříšková směs nezezlátne.
- Polévku servírujeme s oříškovou granolou, opečenou houskou a lžící creme fraiche.