TIPY | PALAČINKY OD A DO Z

Mým cílem při přípravě pokrmů je, jak už název mého blogu napovídá, strávit v kuchyni jen nezbytně nutnou dobu. Zároveň ale chci, aby výsledkem mého snažení bylo něco jedinečného, na čem si všichni pochutnají. A to splňují právě palačinky, a to nejen ty klasické, které všichni známe, ale i nejrůznější jejich varianty.

VELKÁ PARÁDA ZA MÁLO PENĚZ

Tou největší výhodou je, jak jsem už zmiňovala, že jednoduchý recept, který obsahuje pár ingrediencí, nabízí tolik možností. Připravit je můžete na sladko, na slano, bez lepku… Palačinky jdou udělat klasicky z bílé mouky, ale stejně tak snadno z jakékoliv jiné –⁠ pohankové, špaldové, rýžové, ječné, ovesné apod. Pokud do nich plánujete “těžší”, např. masovou náplň, doporučuji mouku polohrubou.

TIP: Mouku je vhodné před přípravou pořádně prosít, abyste zamezili hrudkám. A pokud do palačinek plánujete “těžší”, např. masovou náplň, doporučuji mouku polohrubou, která ji unese. 

CO DO TĚSTA?

Tři základní ingredience, které máte běžně doma, jako je mouka, vajíčka a mléko, můžete doplnit špetkou soli (a to i v sladké variantě), vanilkovým cukrem, citronovou šťávou apod. Nejen mouky lze kombinovat a nahrazovat, také mléko nemusíte použít jen kravské, ale zkusit např. rýžové nebo kokosové mléko. 

TIP: Pokud nemáte doma mléko nebo trpíte jeho intolerancí a nechcete utrácet za náhradní varianty mléka, klidně můžete mléko nahradit vodou. 

CHCE TO TRÉNINK

Pokud budete palačinky připravovat poprvé, počítejte s tím, že z první placky možná budete mít na kusy roztrhané cosi, ale nezoufejte, stačí vám k tomu pár pokusů a chytnete ten správný grif. 

Důležitá je správná konzistence těsta, ta by se měla podobat konzistenci smetany. Nezapomeňte těsto pořádně prošlehat, ať v něm nemáte hrudky. Pánev si nejprve nechte zahřát a poté potřete tukem, buď pomocí mašlovačky, nebo papírového ubrousku. Těsto pak nalévejte kouživým pohybem doprostřed pánve malou naběračkou a čekejte, až se vám na povrchu palačinky začnou vytvářet puchýřky, její vrchní část zcela nezaschne a okraje nebudou zlatavé. Až poté ji otočte, a to buď obracečkou, paletovým nožem, dřevěnou špachtlí nebo přehozením. A pozor, palačinky se opékají z každé strany pouze jednou!

JDE TO I BEZ TUKU

K přípravě oblíbených palačinek nepotřebujete mít doma palačinkovač ani speciální nepřilnavou pánev, stačí vám k tomu obyčejná pánev a trocha tuku. Já je dokonce často dělám úplně bez tuku. Kromě klasického oleje je lahodnější přepuštěné máslo nebo třeba kokosový olej. Pozor na to, abyste dno pánve opravdu jen zlehka promastili, není nutné, aby palačinka v oleji plavala. 

NEJEN LAHODNÁ SVAČINA, ALE I SUPER ZÁBAVA

Troufám si říct, že palačinky zvládnou připravit i samy děti (ty školní), samozřejmě pod trochou dohledu. Hotové placky pak mohou vykrajovat, a to i ti nejmladší, vykrajovátky na cukroví nebo třeba jídelním nožem. Jednotlivé kusy pak mohou slepovat a po svém si je promazat a ozdobit. Výsledkem pak bude opravdu jedinečná svačina, kterou si děti mohou vzít do školy nebo sbalit s sebou na výlet. 

Tip: Zarolované palačinky nakrájené a napíchlé na špejli se dají namáčet do čokolády a poté např. do nadrcených oříšků nebo nadrceného lyofilizovaného ovoce. 

TIPY NA PALAČINKY NASLADKO
KDO MAŽE, TEN SI POCHUTNÁ

Palačinky získávají konkrétní chuť ve chvíli, kdy je něčím naplníme, posypeme, promažeme. A právě na sladké “pomazánky” mám tipy:

TIPY NA PALAČINKY NASLANO
  • špenátové palačinky s míchanými vajíčky nebo s uzeným lososem
  • palačinky plněné houbami, masovou směsí či zeleninou apod.
  • zapečené palačinky na způsob lasagne nebo plněné brokolicí a sýrem
  • celestýnské nudle
  • galettes
JAK PALAČINKY BALIT?

Způsob č. 1

Způsob č. 2

Způsob č. 3

Způsob č. 4

Způsob č. 5

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *