RECEPT | POMERANČOVÁ MARMELÁDA

Hořká chuť je má oblíbená. V této dokonalé marmeládě se snoubí hořkost, sladkost i kyselost a já si ji nejraději mažu na čerstvý chléb s máslem. Vynikající je ale i do různých dezertů nebo na vaše oblíbené palačinky.

  • 1 kg pomerančové dužiny (necelé 2 kg pomerančů, záleží na pomerančích)
  • 1 kg cukru
  • šťáva z 1 citrónu
  • 10 g citrusového pektinu (např. od značky Grešík)
  • 60 ml pomerančového likéru Grand Marnier
  • 2 dcl octa

  1. Pomeranče umyjeme kartáčkem pomocí vody smíchané s prostředkem na mytí nádobí (např. Jarem). Poté je namočíme minimálně na hodinu do vlažné vody s octem.
  2. Kůru z asi poloviny pomerančů oloupeme škrabkou a nakrájíme na jemné proužky. Pomerančovou kůru povaříme v troše vody cca 10 minut.
  3. Pomeranče oloupeme nožem až na dužinu a jednotlivé dílky vyfiletujeme. Nakonec je pokrájíme na malé kousky (na julienne) a přidáme kůru a šťávu z citrónu. Z každého zbytku pomeranče pak ještě vymačkáme veškerou šťávu.
  4. Dužinu v hrnci krátce povaříme, přidáme pektin rozmíchaný v menším množství cukru. Tuto směs povaříme cca 5 minut. Poté po částech přisypáváme zbylý cukr a udržujeme ve varu. S cukrem vaříme cca 15 minut do zhoustnutí. Asi minutu před koncem přidáme Grand Marnier. Ještě teplé plníme do důkladně vymytých sklenic, uzavřeme je a na chvilku je obrátíme dnem vzhůru.


Sdílet

4 comments on “RECEPT | POMERANČOVÁ MARMELÁDA

  1. A kdy tam dáváte ten grand marnier?

    • Krásný den, Evi,
      těsně před koncem. Děkuji za upozornění, už jsem to tam dopsala. Dejte vědět, jak se vám povedla 😉

  2. Sklenice Weck taky obracíte dnem vzhůru?

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *