,

RECEPT | RILLETTES

Od krájení masa k plnění sklenic sice uběhne několik hodin, ale výsledek pak stojí za to. Rillettes (čti rijet) jsou francouzskou specialitou, kterou můžete věnovat jako dárek nebo uschovat v lednici, kde vám maso vydrží několik týdnů. Já je miluji v kombinaci s čerstvým chlebem a kyselou okurkou či okurkovým relishem.

POTŘEBUJEME

  • 750 g krkovice
  • 750 g vepřové plece
  • 500 g bůčku (libovějšího)
  • 1 kg vepřového sádla
  • 20-25 g soli
  • 2 dcl bílého suchého vína (já použila Chardonnay z Global Wines)
  • Mletý pepř

1) Sádlo si nakrájíme na drobné kostičky (cca 1,5×1,5 cm) a dáme vyškvařit (dozlatova). Až nám škvarky zezlátnou (tento proces trvá na středním plameni 20-25 minut), přidáme na kostky (cca 4×4 cm) nakrájené maso. Plamen stáhneme na málo, aby nám směs jen zlehka probublávala (pod pokličkou).

2) Zhruba po třech hodinách přidáme sůl, pepř a víno. Pokračujeme při stejné teplotě další tři hodiny (bez pokličky).

3) Pokud chceme rillettes hodně masové,  odebereme sádlo do nádoby (můžeme použít třeba na smažení). Já je ponechávám i se sádlem.  Teplé rillettes plníme do důkladně vymytých sklenic.

TIP: Před uzavřením sklenic můžete rillettes ještě ozdobit snítkou tymiánu.

  • 4

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 18 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *