RECEPT | REBARBOROVÉ CLAFOUTIS

Tuto neskutečnou dobrotu jsem poprvé ochutnala v Signature Restaurant, která se nachází nedaleko Brna. Od té doby jsem na clafoutis neustále myslela a nakonec jsem se ho odvážila upéct i doma. A věřte, že na tom není vůbec nic složitého.

POTŘEBUJEME

  • 50 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 smetana ke šlehání
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • špetka citrónové kůry
  • 100 g rebarbory
  • 100 g jahod
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce Grand Marnier
  • máslo na vymazání formiček
  • třtinový cukr na vysypání formiček

 

  1. V robotu vyšleháme cukr s vejci a žloutky do pěny. Postupně do mísy přidáváme hladkou a mandlovou mouku. Nakonec přidáme smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
  2. Do druhé misky si nakrájíme na tenké plátky rebarboru a na čtvrtky jahody. Vše zasypeme cukrem, zalijeme Grand Marnier a důkladně promícháme.
  3. Zapékací mističky si vymažeme máslem a vysypeme cukrem (z této porce jsem měla 6 misek). Misky rovnoměrně vyložíme ovocem, které zalijeme těstem.
  4. Pečeme na 200 stupňů 25 – 30 minut.

TIP: Nejlépe chutná clafoutis chvíli po vytažení z trouby.

TIP NA PÁROVÁNÍ S VÍNEM: Sommeliérka Vinotéky Globus Marie Mlynaříková, se kterou jsem nedávno začala spolupracovat, k tomuto dezertu doporučuje svěží šumivé víno Crémant de Bourgogne Rosé Brut, které můžete zakoupit na stránkách vinoteka.globus.cz. Víno podávejte k dezertu dobře vychlazené, kombinace sladkého dezertu, lehce kyselé rebarbory a suchého růžového vína vás nadchne.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

eighteen − eight =