RECEPT | REBARBOROVÉ CLAFOUTIS
Tuto neskutečnou dobrotu jsem poprvé ochutnala v Signature Restaurant, která se nachází nedaleko Brna. Od té doby jsem na clafoutis neustále myslela a nakonec jsem se ho odvážila upéct i doma. A věřte, že na tom není vůbec nic složitého.
POTŘEBUJEME
- 50 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 1 smetana ke šlehání
- několik kapek vanilkového extraktu
- špetka citrónové kůry
- 100 g rebarbory
- 100 g jahod
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce Grand Marnier
- máslo na vymazání formiček
- třtinový cukr na vysypání formiček
- V robotu vyšleháme cukr s vejci a žloutky do pěny. Postupně do mísy přidáváme hladkou a mandlovou mouku. Nakonec přidáme smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
- Do druhé misky si nakrájíme na tenké plátky rebarboru a na čtvrtky jahody. Vše zasypeme cukrem, zalijeme Grand Marnier a důkladně promícháme.
- Zapékací mističky si vymažeme máslem a vysypeme cukrem (z této porce jsem měla 6 misek). Misky rovnoměrně vyložíme ovocem, které zalijeme těstem.
- Pečeme na 200 stupňů 25 – 30 minut.
TIP: Nejlépe chutná clafoutis chvíli po vytažení z trouby.
TIP NA PÁROVÁNÍ S VÍNEM: Sommeliérka Vinotéky Globus Marie Mlynaříková, se kterou jsem nedávno začala spolupracovat, k tomuto dezertu doporučuje svěží šumivé víno Crémant de Bourgogne Rosé Brut, které můžete zakoupit na stránkách vinoteka.globus.cz. Víno podávejte k dezertu dobře vychlazené, kombinace sladkého dezertu, lehce kyselé rebarbory a suchého růžového vína vás nadchne.