RECEPT | LEVANDULOVÝ SIRUP
Neskutečná vůně, jednoduchá a rychlá příprava, to vše je levandulový sirup. Levandule právě krásně kvete, a proto ani vy neváhejte a vyrobte si z ní domácí sirup. Nejen, že tím překvapíte návštěvu, ale v dárkovém balení ho můžete věnovat i jako jedlý dárek.
Léto je ideální doba na přípravu sirupů. Výhodou tohoto sirupu je, že ho nemusíte využít pouze do domácích limonád a ledových čajů. Skvěle se hodí i na pokapání korpusů dortu, kterým dodá levandulový nádech. Můžete z něj ale připravit i dezert Crème Brûlée, Panna Cottu nebo ho použít k ochucení krémů, kterými promazáváte dort.
POTŘEBUJEME
- 60 g čerstvých květů levandule
- 1 l vody
- 1 citrón v bio kvalitě
- 800 g cukru krupice
- 1 kyselina citrónová (20 g)
- 1 lžíce Grand Marnier (můžeme vynechat)
- Do hrnce si dáme vodu, levandulové květy a na plátky nakrájený citrón. Směs přivedeme k varu a cca 5 minut provaříme. Poté necháme v hrnci vychladnout a 24 hodin louhovat.
- Druhý den sirup přes jemné plátýnko přecedíme a dáme do hrnce. Přidáme krupicový cukr a kyselinu citrónovou. Sirup zahříváme na nízký stupeň do úplného rozpuštění cukru. Nakonec přidáme na zintenzivnění chuti lžíci Grand Marnier.
TIP: Pokud si doma chcete vytvořit domácí levandulovou limonádu, stačí do sirupu nalít perlivou nebo neperlivou vodu, přidat kostky ledu, několik plátků citrónu a dozdobit čerstvými bylinkami (např. máta nebo meduňka).
Krásná prezentace!!! 🙂