RECEPT | MRKVOVÝ CHLEBÍČEK
Toto univerzální mrkvové těsto, ze kterého peču nejen mrkvový dort na několik způsobů, ale i bábovku, je asi mé nejoblíbenější. Je neuvěřitelně vláčné a chutná i těm, kteří mrkev moc nemusí. Tentokrát jsem z něj připravila chlebíček s tvarohovým krémem, který si můžete nazdobit podle vaší fantazie.
POTŘEBUJEME
Na korpus:
- 150 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 125 g špaldové hladké mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 140 ml oleje (např. řepkového)
- 175 g najemno nastrouhané mrkve
- 50 g nasekaných ořechů (např. vlašské nebo mandle)
- 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
- máslo na vymazání formy
- polohrubá mouka na vysypání formy
Na krém:
- 200 g tučného tvarohu
- 1 lžíce moučkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky citrónové kůry
Na dokončení:
- jakékoli čerstvé ovoce (např. physalis, maliny, borůvky)
- Jemný třtinový cukr si vyšleháme s vejci do světlé pěny (šleháme cca 5 minut).
- Do mísy si mezitím prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
- Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašleháme olej. Poté přidáme prosátou sypkou směs, nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a citrónovou kůru.
- Formu na chlebíček si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Hotové těsto nalijeme do formy.
- Já jsem na pečení využila funkci mojí trouby od značky Bosch PerfectBake, díky které nemusím vůbec hlídat dobu pečení. Sonda měří vlhkost v troubě a díky tomu přesně pozná, kdy je bábovka hotová. Pokud tuto funkci nemáte, pečte na 180 stupňů na horký vzduch cca 35-40 minut.
- Mezitím si připravíme krém. Do mísy si dáme tvaroh, moučkový cukr, smetanu ke šlehání a citrónovou kůru. Vše mixujeme tak dlouho, než nám krém začne tuhnout.
- Chlebíček vyndáme z trouby a necháme ho cca 2-3 minuty zchladnout. Poté ho vyklopíme na talíř a necháme úplně vychladnout.
- Chlebíček ozdobíme krémem. Můžeme použít sáček se zdobičkou nebo jen ledabyle ozdobit pomocí lžíce. Nakonec na krém dáme čerstvé ovoce, v tomto případě jsem použila mé oblíbené physalis.
Tento příspěvek byl vytvořen ve spolupráci se značkou Bosch, která vybavila mou kuchyň vestavnou kombinovanou parní troubou.