RECEPT | MRKVOVÝ CHLEBÍČEK

Toto univerzální mrkvové těsto, ze kterého peču nejen mrkvový dort na několik způsobů, ale i bábovku, je asi mé nejoblíbenější. Je neuvěřitelně vláčné a chutná i těm, kteří mrkev moc nemusí. Tentokrát jsem z něj připravila chlebíček s tvarohovým krémem, který si můžete nazdobit podle vaší fantazie.

POTŘEBUJEME

Na korpus:

  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 125 g špaldové hladké mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 140 ml oleje (např. řepkového)
  • 175 g najemno nastrouhané mrkve
  • 50 g nasekaných ořechů (např. vlašské nebo mandle)
  • 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy

Na krém:

  • 200 g tučného tvarohu
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky citrónové kůry

Na dokončení:

  • jakékoli čerstvé ovoce (např. physalis, maliny, borůvky)
  1. Jemný třtinový cukr si vyšleháme s vejci do světlé pěny (šleháme cca 5 minut).
  2. Do mísy si mezitím prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
  3. Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašleháme olej. Poté přidáme prosátou sypkou směs, nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a citrónovou kůru.
  4. Formu na chlebíček si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Hotové těsto nalijeme do formy.
  5. Já jsem na pečení využila funkci mojí trouby od značky Bosch PerfectBake, díky které nemusím vůbec hlídat dobu pečení. Sonda měří vlhkost v troubě a díky tomu přesně pozná, kdy je bábovka hotová. Pokud tuto funkci nemáte, pečte na 180 stupňů na horký vzduch cca 35-40 minut.
  6. Mezitím si připravíme krém. Do mísy si dáme tvaroh, moučkový cukr, smetanu ke šlehání a citrónovou kůru. Vše mixujeme tak dlouho, než nám krém začne tuhnout.
  7. Chlebíček vyndáme z trouby a necháme ho cca 2-3 minuty zchladnout. Poté ho vyklopíme na talíř a necháme úplně vychladnout.
  8. Chlebíček ozdobíme krémem. Můžeme použít sáček se zdobičkou nebo jen ledabyle ozdobit pomocí lžíce. Nakonec na krém dáme čerstvé ovoce, v tomto případě jsem použila mé oblíbené physalis.

Tento příspěvek byl vytvořen ve spolupráci se značkou Bosch, která vybavila mou kuchyň vestavnou kombinovanou parní troubou.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *