RECEPT | MRKVOVÝ DORT S JAHODAMI

Tento dort patří aktuálně mezi mé nejoblíbenější. Mrkvový korpus je plný oříšků a nádherně si rozumí s tvarohovým krémem. A nemusíte se nechat inspirovat pouze námi a můžete navrch dortu použít nejen jahody, ale třeba i maliny nebo višně. S višnemi nám dort chutnal snad úplně nejvíce.

Na korpus: 

  • 190 g hladké mouky
  • 220 g třtinového cukru
  • 260 g najemno nastrouhané mrkve
  • 75 g nasekaných vlašských ořechů (kupuji na eshopu Svět plodů)
  • 210 ml oleje
  • 3 vejce
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky skořice
  • větší špetka himalájské soli
  • 1 lžička citrónové kůry

Na krém:

  • 500 g tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu

Na dokončení: 

  • 500 g jahod
  • marmeláda dle chuti
  • želatina
  • nasekané pistácie
  1. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny.
  2. Mouku si s práškem do pečiva a jedlou sodou důkladně prosejeme.
  3. Do vyšlehaných vajíček přidáváme postupně olej. Poté přidáme prosátou směs, skořici, sůl, citrónovou kůru a nakonec mrkev a ořechy.
  4. Hotové těsto rozlijeme do dortové formy (dno vyložené pečicím papírem a boky vymazané máslem) o velikosti cca 20 – 24 cm.
  5. Pečeme na 180 stupňů cca 40 – 50 minut.
  6. Mezitím si připravíme krém. V robotu vymícháme tvaroh s vanilkovým extraktem a cukrem, poté přidáme šlehačku a šleháme do husté pěny.
  7. Vychladlý korpus si prořízneme napůl. Spodní díl promažeme tenkou vrstvou marmelády a poté polovinou hotového krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, na který natřeme zbytek krému. 
  8. Želatinu připravíme dle návodu a necháme zchladnout.
  9. Jahody omyjeme, odstopkujeme a osušíme. Nakrájíme na čtvrtky a dáme na chvilku do mrazničky. Až začne želatina houstnout, smícháme ji s jahodami a navrstvíme na dort.
  10. Nakonec dort ozdobíme z boku nasekanými pistáciemi.
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *