RECEPT | MRKVOVÁ BÁBOVKA
Pro mě je tato bábovka jedna z nejlepších, co jsem kdy jedla. Je krásně vláčná a všichni, co ji zatím u mě ochutnali, si ji hrozně chválili. Navíc má mrkvové těsto univerzální použití. Z tohoto množství můžete upéct třeba korpus na dort o průměru 18 cm nebo spoustu muffinů. Dejte mi schválně vědět, jak vám bábovka chutnala. Třeba na Instagram, kde mě najdete jako @naskokvkuchyni.
Na střední bábovku (velikost formy cca 1,4 l):
- 150 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 125 g špaldové hladké mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 140 ml oleje (např. řepkového)
- 175 g najemno nastrouhané mrkve
- 50 g nasekaných ořechů (např. vlašské nebo mandle)
- 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
- máslo na vymazání formy
- polohrubá mouka na vysypání formy
Postup:
- Pokud nemáme jemný třtinový cukr, rozmixujeme si ho pomocí mixéru najemno. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny (šleháme cca 5 minut).
- Do mísy si mezitím prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
- Teď si předehřejeme troubu. Já jsem si v mé troubě od značky Bosch nastavila 4D horký vzduch na 180 stupňů.
- Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašleháváme olej. Poté přidáme prosátou sypkou směs, nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a citrónovou kůru.
- Formu na bábovku si důkladně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Formu na bábovku mám od značky Nordic Ware z eshopu Bonami a už jinou na bábovku ani nepoužívám.
- Hotové těsto nalijeme do formy a bábovku pečeme 35-40 minut. Vždy ji před vytažením otestujeme špejlí, zda je již hotová (poznáme to tak, že se těsto na špejli již nelepí).
- Bábovku vyndáme z trouby a necháme ji cca 2-3 minuty zchladnout. Poté ji vyklopíme na talíř. Před podáváním ji můžeme posypat moučkovým cukrem.
Ochutnala jsem u dcery a je vynikající.
Tak to jste mi udělala obrovskou radost 🙂
Nejlepší co jsem kdy měla, ani fotku jsem nestihla😍
Krásný den, já mám obrovskou radost, díky za zprávu 🙂
Nejlepší bábovka co jsem jedla. Peču i 2x týdně. ❤️
Krásný den, Luci,
teda já mám takovou radost. U nás je taky oblíbená. A hlavně to těsto je úžasně univerzální. Peču z něj i dorty.
Mě by jen zajímalo, zda bábovku děláte z jedné dávky, jelikož já jsem teď vyzkoušela a je hodně nízká (alespoň oproti tomu, na co jsem u klasické zvyklá).
Děkuji
Dobrý den,
já dělám z jedné dávky, ale mám menší formu než je klasická (mám to i v receptu – objem 1,4 l). Takové ty klasické formy jsou skoro až dvojnásobné, takže do nich doporučuji dvojnásobné množství (jen se bude o něco déle péci) 🙂
Byla to moje první bábovka ještě ve staré hliníkové formě a povedla se parádně! 🙂
Dala jsem si záležet, opravdu vše poctivě zašlehávala, postupovala jsem pomalu a vyplatilo se. Sladila jsem kokosovým cukrem, který má skvělou chuť.
Děkuji za recept, těším se na další tvoření.
Krásný den, tak to mám opravdu radost 🙂
Jedna z nejlepších bábovek, co jsem kdy jedla! Krásně vláčná, tak akorát sladká, opravdu špica. Moc dlouho u nás nevydrží 🙂
Krásný den, Míšo,
tak to jste mi udělala opravdu velkou radost 🙂