RECEPT | MRKVOVÁ BÁBOVKA

Pro mě je tato bábovka jedna z nejlepších, co jsem kdy jedla. Je krásně vláčná a všichni, co ji zatím u mě ochutnali, si ji hrozně chválili. Navíc má mrkvové těsto univerzální použití. Z tohoto množství můžete upéct třeba korpus na dort o průměru 18 cm nebo spoustu muffinů. Dejte mi schválně vědět, jak vám bábovka chutnala. Třeba na Instagram, kde mě najdete jako @naskokvkuchyni.

Na střední bábovku (velikost formy cca 1,4 l):

  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 125 g špaldové hladké mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 140 ml oleje (např. řepkového)
  • 175 g najemno nastrouhané mrkve
  • 50 g nasekaných ořechů (např. vlašské nebo mandle)
  • 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
  • máslo na vymazání formy
  • polohrubá mouka na vysypání formy
  1. Pokud nemáme jemný třtinový cukr, rozmixujeme si ho pomocí mixéru najemno. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny (šleháme cca 5 minut).
  2. Do mísy si mezitím prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
  3. Teď si předehřejeme troubu. Já jsem si v mé troubě od značky Bosch nastavila 4D horký vzduch na 180 stupňů.
  4. Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašleháváme olej. Poté přidáme prosátou sypkou směs, nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a citrónovou kůru.
  5. Formu na bábovku si důkladně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  6. Hotové těsto nalijeme do formy a bábovku pečeme 35-40 minut. Vždy ji před vytažením otestujeme špejlí, zda je již hotová (poznáme to tak, že se těsto na špejli již nelepí).
  7. Bábovku vyndáme z trouby a necháme ji cca 2-3 minuty zchladnout. Poté ji vyklopíme na talíř. Před podáváním ji můžeme posypat moučkovým cukrem.
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *