RECEPT | ČOKOLÁDOVÝ DORT S GRILIÁŠEM
Nedávno jsem na Instagramu sdílela tento recept a ohlasy na něj byly neuvěřitelné. Možná si z příspěvku také pamatujete, že i můj taťka, který chválí jen tehdy, když je jídlo opravdu top, byl z chuti dortu nadšený. Rozhodně ho musíte vyzkoušet.
POTŘEBUJEME
Na korpus:
- 90 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 6 g prášku do pečiva
- 120 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 25 g másla (povoleného) + na vymazání formy
- 80 ml mléka
- 50 ml silné kávy
Na tmavou pěnu:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 140 g hořké čokolády
- 2 plátky želatiny
- několik kapek vanilkového extraktu
Na světlou pěnu:
- 180 ml smetany ke šlehání
- 100 g bílé čokolády
- 2 plátky želatiny
- několik kapek vanilkového extraktu
Na griliáš:
- 100 g cukru krupice
- 60 g nasekaných para ořechů (můžete použít jakékoli ořechy)
- Trocha oleje
1. V míse si smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva a vše prosejeme.
2. V robotu si pomocí metly vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny (trvá to až 10 minut). Nakonec přidáme máslo a zapracujeme.
3. Mezitím si smícháme mléko a kávu. Když máme vyšlehanou pěnu, přidáváme střídavě suchou a tekutou směs.
4. Formu na dort (o průměru 17 – 19 cm) si vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 stupňů cca 30 minut.
5. Upečený korpus necháme vychladnout a seřízneme ho nahoře do roviny (zbytek lze nakrájet na kostičky a sníst nebo ho rozdrobit do skleniček a přidat k němu třeba ochucený tvaroh).
6. Do misky si dáme ledovou vodu a namočíme v ní 2 plátky želatiny. 100 ml smetany zahřejeme ve vodní lázni, přidáme do ní vymačkané plátky želatiny a vanilkový extrakt. Nakonec v ní rozpustíme i hořkou čokoládu. V robotu si mezitím vyšleháme zbylých 150 ml smetany ke šlehání do tuha. Tu poté do vychladlé čokoládové hmoty zlehka zamícháme. Hotovou pěnu dáme na korpus a necháme minimálně 2 hodiny vychladnout.
7. Do misky si dáme ledovou vodu a namočíme v ní 2 plátky želatiny. 80 ml smetany zahřejeme ve vodní lázni, přidáme do ní vymačkané plátky želatiny a vanilkový extrakt. Nakonec v ní rozpustíme i bílou čokoládu. V robotu si mezitím vyšleháme zbylých 100 ml smetany ke šlehání do tuha. Tu poté do vychladlé čokoládové hmoty zlehka zamícháme. Hotovou pěnu dáme na korpus a necháme minimálně 2 hodiny vychladnout.
8. Mezitím si připravíme griliáš. Vezmeme si plát pečicího papíru a zlehka ho potřeme olejem. Do silnostěnné pánve si dáme cukr a necháme ho na středním plameni zahřívat. Po chvilce se nám začne tvořit karamel, který necháme mírně zhnědnout. Poté do něj vhodíme nasekané ořechy a ihned odstavíme z pánve. Griliáš nalijeme na pečicí papír, který přeložíme a griliáš rychle dorovnáme válečkem, abychom z něj měli hezkou placku. Griliáš nakonec nalámeme nebo rozdrtíme a ozdobíme jím dort.