RECEPT | BORŮVKOVÝ KOLÁČ S RICOTTOU
Úžasný koláč plný borůvek, který je díky ricottě krásně vláčný. Trochu mi připomíná dětství, kdy se u nás doma podobné koláče v letních měsících pekly poměrně často. A to nejen z borůvek, ale i z jiného sezónního ovoce.
Potřebujeme:
- 320 g borůvek
- 250 g hladké mouky + 1 lžíce na borůvky
- 1 lžička prášku do pečiva
- velká špetka soli
- 300 g třtinového cukru
- 130 g másla (povoleného)
- 2 vejce
- 55 g řepkového oleje
- 200 g ricotty
- několik kapek vanilkového extraktu
- 2 lžíce Grand Marnier (můžete vynechat)
- hrst mandlových plátků
- máslo a polohrubá mouka na vysypání formy
Postup:
1. Dortovou formu o velikosti 24-26 cm si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
2. Čerstvé borůvky si smícháme s 1 lžící hladké mouky.
3. Mouku si prosejeme do mísy a promícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.
4. Pokud nemáme jemný třtinový cukr, trošku si ho rozmixujeme v mixéru, aby nebyl tak hrubý. Cukr si rozdělíme na dvě poloviny.
5. Povolené máslo vyšleháme s polovinou cukru do světlé pěny (trvá to až 10 minut).
6. Vejce si vyšleháme s druhou polovinou třtinového cukru opět do světlé pěny.
7. V míse si smícháme obě pěny dohromady a pomalu přidáváme na střídačku mouku, řepkový olej a ricottu.
8. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a Grand Marnier (ten můžeme nahradit dobrým rumem nebo úplně vynechat).
9. Do hotového těsta zlehka zamícháme borůvky a nalijeme do dortové formy. Vše posypeme hrstí mandlových plátků.
10. Pečeme na 180 stupňů 45-55 minut, dokud pomocí špejle nezkusíme, že je koláč hotový.