Párování vína a sýrů
V den, kdy se slaví anglosaský svátek Halloween, chystá Lidl ve svých prodejnách představení exkluzivních moravských vín. Já už měla tu možnost je ochutnat, a proto jsem se rozhodla pro vás několik vybraných vín napárovat se sýry. Pro párování jsem vybrala tři bílá vína, jedno růžové a jedno červené.
RYZLINK VLAŠSKÝ | pozdní sběr | suché | 2015
Jemné aroma medu a citrusové kůry se skvěle hodí k polotvrdým sýrům. Chuť zelených jablek a čerstvých hroznů můžeme podpořit například sýrem Gouda.
TRAMÍN ČERVENÝ | pozdní sběr | polosuché | 2015
Plná a kořenitá chuť Tramínu, ve kterém najdete stopy citrusů, se skvěle hodí především k sýrům s modrou plísní. Nejlépe mi víno ladilo se sýrem Gorgonzola.
PÁLAVA | pozdní sběr | polosuché | 2015
V tomto příjemně aromatickém vínu z vinařství Michlovský můžete cítit grapefruit či přezrálé pomelo. K Pálavě, která je z pohledu výraznosti a projevu velmi podobná Tramínu, se krásně hodí jemný sýr s modrou plísní (např. sýr Rival Bluedino).
RULANDSKÉ MODRÉ ROSÉ | pozdní sběr | polosuché | 2015
Ovocné tóny malin, třešní a jahod jsem zkusila podpořit kombinací mascarpone s jahodou. Tato kombinace vína a jemného krémového sýru je neskutečná. Snoubí se zde ovocnost jahody, skvělá vyváženost mezi cukrem a kyselinkou vína a smetanovost mascarpone.
MERLOT | výběr z hroznů | suché | 2015
Nádherná rubínová barva červeného vína Merlot a chuť černého rybízu se nejlépe snoubí s kvalitním sýrem typu Brie.
Poděkování za pomoc při párování vína a sýrů patří sommeliérovi Vladímiru Vaňkovi z www.ocenenavina.cz.
-
Celkové skóre
Hodnocení čtenáře: 7 Votes