Párování vína a sýrů

V den, kdy se slaví anglosaský svátek Halloween, chystá Lidl ve svých prodejnách představení exkluzivních moravských vín. Já už měla tu možnost je ochutnat, a proto jsem se rozhodla pro vás několik vybraných vín napárovat se sýry. Pro párování jsem vybrala tři bílá vína, jedno růžové a jedno červené.

RYZLINK VLAŠSKÝ | pozdní sběr | suché | 2015

Jemné aroma medu a citrusové kůry se skvěle hodí k polotvrdým sýrům. Chuť zelených jablek a čerstvých hroznů můžeme podpořit například sýrem Gouda.

TRAMÍN ČERVENÝ | pozdní sběr | polosuché | 2015

Plná a kořenitá chuť Tramínu, ve kterém najdete stopy citrusů, se skvěle hodí především k sýrům s modrou plísní. Nejlépe mi víno ladilo se sýrem Gorgonzola.

PÁLAVA | pozdní sběr | polosuché | 2015

V tomto příjemně aromatickém vínu z vinařství Michlovský můžete cítit grapefruit či přezrálé pomelo. K Pálavě, která je z pohledu výraznosti a projevu velmi podobná Tramínu, se krásně hodí jemný sýr s modrou plísní (např. sýr Rival Bluedino).

RULANDSKÉ MODRÉ ROSÉ | pozdní sběr | polosuché | 2015

Ovocné tóny malin, třešní a jahod jsem zkusila podpořit kombinací mascarpone s jahodou. Tato kombinace vína a jemného krémového sýru je neskutečná. Snoubí se zde ovocnost jahody, skvělá vyváženost mezi cukrem a kyselinkou vína a smetanovost mascarpone.

MERLOT | výběr z hroznů | suché | 2015

Nádherná rubínová barva červeného vína Merlot a chuť černého rybízu se nejlépe snoubí s kvalitním sýrem typu Brie.

Poděkování za pomoc při párování vína a sýrů patří sommeliérovi Vladímiru Vaňkovi z www.ocenenavina.cz.

  • 4.9

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 7 Votes

Sdílet

Mohlo by se vám líbit...

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

10 − tři =