Panna Cotta

Panna Cotta s jahodovým přelivem

Panna Cotta je jedním z nejznámějších italských dezertů z oblasti Piemontu. Máte ho hotový za pár minut. Problém je spíše vydržet, než ztuhne. A protože je právě sezóna jahod, připravíme si ho s jahodami. Jahodový přeliv můžete nahradit malinovým nebo jakýmkoli jiným ovocem, ale můžete použít také slaný karamel. Vše již záleží na vaší chuti.

POTŘEBUJEME

  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ½ vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového extraktu
  • 2 ks želatiny v plátcích (Dr. Oetker)
  • 200 g čerstvých jahod
  • 1 lžíce třtinového cukru
Do misky se studenou vodou si namočíme plátky želatiny. Do kastrůlku si dáme smetanu a lžíci třtinového cukru. Pokud máme vanilkový lusk, dáme půlku do smetany vyvařit i se semínky. Pokud ne, dáme do ní pár kápek extraktu. Tuto směs přivedeme k varu a ihned odstavíme (v průběhu mícháme, aby se nám rozpustil cukr). V tuto chvíli dáme do smetany rozpustit želatinu a důkladně promícháme. Smetanu přelijeme do malých misek nebo skleniček a dáme ihned do lednice. Panna Cotta by měla ztuhnout zhruba do dvou hodin, ideální je nechat ji v chladu přes noc.

Jahody si nakrájíme na drobné kousky a dáme do kastrůlku. Na středním ohni zahříváme společně se lžící cukru. Jahodovou směs necháme 10-15 minut vyvařit, aby nám zhoustla. Přeliv necháme vychladnout a přelijeme jím Panna Cottu těsně před podáváním.

  • 5

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 3 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

19 + eleven =