Workshop: Crème de la Crème

Před několika týdny jsem dostala na e-mail pozvánku na workshop výroby řemeslné zmrzliny. Jelikož mi doma manžel neřekne jinak než “zmrzlinová královno”, protože jím zmrzlinu, i když je venku pod nulou, neváhala jsem s rozhodnutím ani minutu. Workshop měl proběhnout v Husově ulici nedaleko Staroměstského náměstí, kde se nachází vyhlášená zmrzlinárna Crème de la Crème.

Ještě nikdy před tím jsem v tomto nádherném prostoru nebyla. Tento styl vybavení interiéru mi hrozně sedí. Nemluvě o jejich úchvatné mini zahrádce. Naším přednášejícím nebyl nikdo jiný než Honza Hochsteiger neboli pan Zmrzlinka, který byl v minulém ročníku Prague Ice Cream festivalu oceněn širokou veřejností jako nejlepší zmrzlinář. Ono se ale není čemu divit. Já jsem snad ještě nikdy neviděla nikoho tak zapáleného. Honza ví o zmrzlině naprosto všechno. Dokázal by povídat hodiny a hodiny o jednotlivých druzích, o výrobě nebo o její historii. Mimochodem víte, že mezi nejoblíbenější zmrzliny patří stále vanilková, čokoládová a pistáciová? V posledních letech se prý do popředí dostává i příchuť mango, která je má oblíbená.

Díky svému umu a míře vědomostí Honza vyrábí zmrzlinu pro různé restaurace v Praze (např. síť Ambiente) a s šéfkuchaři vymýšlí správné párování s dezerty. V jeho zmrzlinárně se bude zcela jistě líbit i veganům a všem, kteří si dávají záležet na tom, co jedí. Honza totiž dokázal připravit i zmrzliny veganské a zdravé, které jsou doslazované stévií. My jsme měli tu možnost ochutnat tři druhy pistáciové. Byla to pistáciová klasická, veganská a zdravá. Všechny tři byly naprosto dokonalé. Rozdíl v nich určitě byl, ale já, i když nejsem ani vegan, ani nežiji extrémně zdravě, bych si dala s chutí jakoukoli z nich. Nejen, že jsme měli možnost ochutnat zmrzlinu, my si ji mohli dokonce v klasickém italském stroji vyrobit. Honza nás totiž naučil, jak si udělat mojito sorbet. Základem je čerstvá limetková šťáva, čerstvá máta, cukrový rozvar a kvalitní rum. Vlastně se to nijak závratně neliší od klasického mojita, ale důležitý je správný postup. Chuť mojito sorbetu byla neskutečně vyvážená a osvěžující.

Z workshopu jsem si ještě odnesla plnou nádobu různých druhů zmrzlin a odcházela jsem naprosto spokojená. Nově načerpané informace o zmrzlině, blaze v bříšku a sluníčko nad hlavou, co víc si člověk může přát.

P.S.: Jestli jste ještě nečetli nové číslo magazínu Na skok v kuchyni, zde je odkaz ke stažení zdarma: ZDE.

 

 

 

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

twelve − 1 =