,

Skořicoví šneci

Základem je kynuté těsto, ze kterého běžně dělám vánočky nebo mazance. Jeho použití je ale velice univerzální. Tentokrát jsem z něj vytvořila skořicové šneky, které ocení především vaše děti. Podávat je můžete ještě vlažné, ale chutnají skvěle i za studena.

POTŘEBUJEME

Kynuté těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce + na potření
  • 225 ml mléka

Náplň:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 100 g nasekaných oříšků (vlašské, lískové, mandle) + na posypání
  • 3 lžíce Grand Marnier
  • vejce na potření

 

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme zhruba 50 ml mléka. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme droždí rozpustit. Poté ho zalijeme vlažným mlékem a zasypeme menší lžící hladké mouky. Kvásek dáme na teplé místo.
  2. Do mísy si poté dáme cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu zpracovat (aby se nám rozpustil cukr). Až nám kvásek několikrát zvětší objem, přidáme ho k tekuté směsi a promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat mouku a sůl.
  3. Zpracované těsto dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
  4. Těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na obdélník. Každý namažeme směsí z rozpuštěného másla, třtinového cukru a skořice a rovnoměrně posypeme nasekanými oříšky. Obě těsta stočíme do rolády a každou nakrájíme zhruba na 10 šneků. Šneky vyrovnáme do vymazané formy a necháme cca 30 minut vykynout.
  5. Před pečením šneky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 30 minut na 180 stupňů dozlatova.
  6. Vychladlé šneky pokapeme Grand Marnier a posypeme trochou nasekaných oříšků. Můžeme je podávat ještě teplé, ale skvěle chutnají i studené.

 

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

nine − eight =