Čokoládové mini bábovky
Bábovka není dezert, který bych dělala nějak často. Vždycky jsem měla pocit, že je to trochu taková „nudná“ klasika. Když se mi ale do rukou dostaly formičky na mini bábovky, rozhodla jsem se tradiční dezert trochu povýšit. Myslím, že tyto mini bábovky rozhodně žádná nuda nejsou a určitě zaujmou i vaše blízké, pokud jim je doma o víkendu upečete.
POTŘEBUJEME
Na cca 10 mini bábovek:
- 135 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka himalájské soli
- 180 g třtinového cukru
- 170 ml silné kávy
- 110 g Hery (rozpuštěné)
- 55 g kvalitního kakaa + na vymazání formiček
- Několik kapek vanilkového extraktu
- Hrstka nasekaných pekanových ořechů
Krém:
- 100 g kvalitní hořké čokolády (70 %)
- 2 lžíce likéru Grand Marnier
- 60 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- Lyofilizované maliny (případně jiné čerstvé ovoce nebo nasekané oříšky)
- Uvaříme si silnou kávu a dáme ji do misky společně s rozpuštěnou Herou a kakaem. Vše důkladně promícháme.
- Přidáme třtinový cukr, vanilkový extrakt a necháme vychladnout.
- V druhé misce si smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a přimícháme k tekuté směsi. Nakonec do těsta přidáme nasekané oříšky.
- Těsto dáme do mini báboviček tak, aby bylo cca 1 cm pod okraj (bábovky peču tak, aby se daly plnit krémem, tzn. že nemají uprostřed dírku).
- Pečeme na 180 stupňů 18 – 20 minut.
- Než se nám bábovky upečou, připravíme si krém. V rendlíku si ohřejeme smetanu, stáhneme z plotny a vhodíme do ní čokoládu. Nakonec přidáme likér a důkladně utvoříme hladký krém, který dáme chladit do lednice.
- Upečené bábovky ještě za tepla vyndáme z formiček.
- Bábovky plníme vychlazeným krémem a zdobíme nadrcenými lyofilizovanými malinami.