RECEPT | VÁNOČKA

Je to už taková rodinná tradice, vánočku pečeme každoročně. Tento rodinný recept máme od tety Milenky, která ho mé mamce předala již před mnoha lety. Jen si dejte pozor na sůl, v tomto receptu opravdu platí, že sůl je nad zlato. Už se mi totiž jednou podařilo na sůl zapomenout a vánočky jsme mohla vyhodit. Tento recept můžete použít i na mazance, makový, ořechový závin, borůvkový či jiný ovocný koláč.

POTŘEBUJEME

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky (z toho 1-2 lžíce na kvásek)
  • 200 g cukru krupice (z toho 1 lžíci na kvásek)
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce (případně 1 vejce + 2 žloutky) + 1 na potření
  • 480 ml vlažného mléka (necelý půllitr a část použítna kvásek)
  • trochu rumu
  • rozinky (můžeme předem namočit do rumu)
  • 100 g nasekaných mandlí (můžeme den předem nechat marinovat v rumu)
  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme ho rozpustit. Poté  zalijeme vlažným mlékem a zasypeme lžící polohrubé mouky. Kvásek dáme na teplé místo vzejít.
  2. Do mísy si poté dáme obě mouky, cukr, vanilkový cukr, sůl,  vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat. Až nám kvásek zdvojnásobí objem, přidáme ho k těstu a na nejnižsí stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě mouku a  rozpuštěné (zchladlé) máslo. Nakonec už jen lehce zapracujeme rozinky a nasekané mandle, oboje můžeme den předem namočit v rumu. Trochu mandlí si necháme na posypání vánoček.
  3. Zpracované těsto si rozdělíme do dvou mís a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout. Z každé mísy pak upleteme jednu vánočku. Pokud máte dost času, můžete vykynuté těsto v míse nadzvednout, ono spadne a vy ho necháte znovu vykynout. Vánočky pak budou chutnější.
  4. Poté vánočku upleteme, já to dělám vždy z osmi pramenů. Upleteme spodní vrstvu ze čtyž, střední ze tří a poslední pramen rozdělíme na dva a ty stočíme a na koncích podložíme do spodu hotové vánočky. Upletenou necháme ještě alespoň půl hodiny vykynout na plechu. Před upečením ji pak potřeme rozmíchaným vajíčkem s trochou smetany a posypeme plátkovými mandlemi.
  5. Vánočku pečeme zhruba 30 minut na 175 stupňů.

  • 4

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 11 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

one + twelve =