,

Vaječný koňak

Nikdy bych neřekla, že výměna rumu v mém tradičním receptu bude mít takový vliv na konečnou chuť. Nedávno jsem domácí vaječný koňak otestovala na vánočním blogerském srazu a měl obrovský úspěch.

POTŘEBUJEME

  • 400 ml smetany ke šlehání (nejméně 31 %)
  • 200 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 230 g cukru krupice
  • ½ vanilkového lusku
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 5 žloutků
  • 150-200 ml tmavého rumu Angostura
  1. Do hrnce si dáme cukr, smetanu, kondenzované mléko, vanilkový extrakt a polovinu rozkrojeného vanilkového lusku. Vše svaříme tak, aby se nám dokonale rozpustil cukr a odstavíme z plotny. Z hrnce vyndáme vanilkový lusk a necháme chvilku zchladnout.
  2. Mezitím si ve vodní lázni ušleháme žloutky. Rychle je šleháme metlou tak, aby se nesrazily. Tento proces děláme z toho důvodu, aby žloutky nebyly v koňaku syrové. Šleháme chvilku do té doby, než v nich téměř neudržíme prst.
  3. Do misky se žloutky za stálého míchání postupně přiléváme směs ze smetany. Nakonec vše přecedíme přes jemné sítko a přilijeme tmavý rum.
  4. Vaječný likér skladujeme v láhvích v chladu.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *