,

Čokoládové truffles s lyofilizovanými malinami

Když se mi poprvé do ruky dostaly lyofilizované maliny, přemýšlela jsem, jaký recept s nimi vymyslím. V tomto vánočním období, kdy se v každé rodině peče cukroví, mě napadlo v rozdrcených malinách obalit čokoládové truffles. Spojení hořké čokolády a kyselých malin je úžasné.

POTŘEBUJEME

  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 90 ml smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • 2 lžíce likéru Grand Marnier
  • Kůra z jednoho pomeranče
  • Špetka soli
  • Několik kapek vanilkového extraktu
  • Lyofilizované maliny (cca 30 g)

1) Čokoládu si nasekáme nadrobno a dáme do misky.

2) Smetanu dáme do rendlíku a zahříváme, dokud nám nezačne probublávat. V tu chvíli dáme máslo a ihned, jak se rozpustí, stáhneme z plotny.

3) Smetanou přelijeme čokoládu a dobře zamícháme. Čokoláda by se nám měla dobře rozpustit. Pokud se tak nestane, necháme ji nad vodní lázní dorozpustit.

4) Přidáme likér, kůru z pomeranče, špetku soli a vanilkový extrakt. Vše dobře promícháme a necháme v lednici vychladit minimálně 3 hodiny.

5) Po vychladnutí čokoládu vyjmeme z lednice a s pomocí lžíce, kterou si čokoládu vydlabujeme, pak v dlaních tvarujeme kuličky.

6) V misce si podrtíme lyofilizované maliny, které poté přesejeme, abychom v nich neměli semínka.

7) Hotové kuličky obalujeme v malinovém prachu, poté je dáme do papírových košíčků a skladujeme v lednici.

 

Sdílet

6 comments on “Čokoládové truffles s lyofilizovanými malinami

  1. Kombinace lyofilizovaných malin a čokolády zní úžasně. Taky to budu muset někdy vyzkoušet.

    • Určitě zkuste, jsou vynikající 🙂

  2. Dobrý den, jak se prosím pracuje s čokoládovou hmotou? 🙂

    • Krásný den,
      její konzistence je tak akorát, takže je s ní práce dobrá. Jen práce musí být rychlejší, aby se teplem nerozpouštěla.

  3. Dobrý den,

    dnes jsem poprvé zkusila tyto čokoládové kuličky a práce s čokoládou byla hrozná. Měla jsem jí víc na ruce než na kuličkách a ještě mi musel přijít na pomoc přitel, aby mi koule obalil v malinách.
    Jakmile vyndám čokoládu z lednice, tak je úplně tuhá a láme se než aby z ní šly dělat kuličky a když trochu povolí, tak se lepí a pravidelné tvary zní jde jen těžko udělat.
    Mohla by jste sem dát videonávod?

    Děkuji
    Šárka

    • Krásný den, Šárko,
      práce s čokoládou je někdy náročná. Já si ji nechám po vyndání z lednice trošku povolit. Je těžké určit, jak dlouho, protože každému chladí lednice jinak. Poté si ji nabírám lžičkou a snažím se v ruce koulet co nejméně. Taky ji mám ale trochu na ruce. Jinak zkuste použít gumové rukavice, ty pomáhají v tom, aby se čokoláda teplotou ruky tolik nezahřívala. Zkusím na to vymyslet nějaké video a dopsat k receptu tipy a rady 😉
      Mějte se krásně, Romana

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

6 + 7 =