Čokoládové truffles s lyofilizovanými malinami
Když se mi poprvé do ruky dostaly lyofilizované maliny, přemýšlela jsem, jaký recept s nimi vymyslím. V tomto vánočním období, kdy se v každé rodině peče cukroví, mě napadlo v rozdrcených malinách obalit čokoládové truffles. Spojení hořké čokolády a kyselých malin je úžasné.
POTŘEBUJEME
- 250 g kvalitní hořké čokolády
- 90 ml smetany ke šlehání
- 20 g másla
- 2 lžíce likéru Grand Marnier
- Kůra z jednoho pomeranče
- Špetka soli
- Několik kapek vanilkového extraktu
- Lyofilizované maliny (cca 30 g)
1) Čokoládu si nasekáme nadrobno a dáme do misky.
2) Smetanu dáme do rendlíku a zahříváme, dokud nám nezačne probublávat. V tu chvíli dáme máslo a ihned, jak se rozpustí, stáhneme z plotny.
3) Smetanou přelijeme čokoládu a dobře zamícháme. Čokoláda by se nám měla dobře rozpustit. Pokud se tak nestane, necháme ji nad vodní lázní dorozpustit.
4) Přidáme likér, kůru z pomeranče, špetku soli a vanilkový extrakt. Vše dobře promícháme a necháme v lednici vychladit minimálně 3 hodiny.
5) Po vychladnutí čokoládu vyjmeme z lednice a s pomocí lžíce, kterou si čokoládu vydlabujeme, pak v dlaních tvarujeme kuličky.
6) V misce si podrtíme lyofilizované maliny, které poté přesejeme, abychom v nich neměli semínka.
7) Hotové kuličky obalujeme v malinovém prachu, poté je dáme do papírových košíčků a skladujeme v lednici.
Kombinace lyofilizovaných malin a čokolády zní úžasně. Taky to budu muset někdy vyzkoušet.
Určitě zkuste, jsou vynikající 🙂
Dobrý den, jak se prosím pracuje s čokoládovou hmotou? 🙂
Krásný den,
její konzistence je tak akorát, takže je s ní práce dobrá. Jen práce musí být rychlejší, aby se teplem nerozpouštěla.
Dobrý den,
dnes jsem poprvé zkusila tyto čokoládové kuličky a práce s čokoládou byla hrozná. Měla jsem jí víc na ruce než na kuličkách a ještě mi musel přijít na pomoc přitel, aby mi koule obalil v malinách.
Jakmile vyndám čokoládu z lednice, tak je úplně tuhá a láme se než aby z ní šly dělat kuličky a když trochu povolí, tak se lepí a pravidelné tvary zní jde jen těžko udělat.
Mohla by jste sem dát videonávod?
Děkuji
Šárka
Krásný den, Šárko,
práce s čokoládou je někdy náročná. Já si ji nechám po vyndání z lednice trošku povolit. Je těžké určit, jak dlouho, protože každému chladí lednice jinak. Poté si ji nabírám lžičkou a snažím se v ruce koulet co nejméně. Taky ji mám ale trochu na ruce. Jinak zkuste použít gumové rukavice, ty pomáhají v tom, aby se čokoláda teplotou ruky tolik nezahřívala. Zkusím na to vymyslet nějaké video a dopsat k receptu tipy a rady 😉
Mějte se krásně, Romana