Tiramisu
Tento klasický italský dezert má mnoho podob. Já jsem si oblíbila tuto základní verzi, která je opravdu božská.
POTŘEBUJEME
- 200 g mascarpone
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 3 lžíce jemného třtinového cukru
- 1 lžíce krupicového cukru
- několik kapek vanilkového extraktu
- silné espresso
- 0,4 dcl Grand Marnier
- špetka soli
- cukrářské piškoty (cca 10 kusů)
- kvalitní kakao
1) V robotu si ušleháme žloutky s třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Když je pěna dostatečně vyšlehaná, přidáme mascarpone a pomalu zašleháme.
2) Do druhé mísy si dáme bílky se špetkou soli a začneme šlehat. Když nám bílky začnou bělat, přidáme lžíci krupicového cukru a pokračujeme tak dlouho, než nám vznikne tuhý sníh.
3) Do žloutkové směsi postupně vmícháme po částech bílky, dokud nám nevznikne krásně nadýchaný krém.
4) Do silného espressa dáme Grand Marnier a namáčíme v něm piškoty (já si piškoty půlím, lépe se s nimi pak při rovnání do skleniček pracuje).
5) Namočený piškoty dáme na dno skleničky a zhruba do půlky naplníme krémem. Opět dáme vrstvu piškotů a vrstvu krému. Vždy končíme krémem. Hotové tiramisu dáme do lednice vychladit.
6) Před podáváním posypeme krém kakaem.
TIP: Pokud se bojíte konzumace čerstvých vajíček, použijte na Tiramisu pasterovaná.