Tiramisu

Tento klasický italský dezert má mnoho podob. Já jsem si oblíbila tuto základní verzi, která je opravdu božská.

POTŘEBUJEME

  • 200 g mascarpone
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 3 lžíce jemného třtinového cukru
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • silné espresso
  • 0,4 dcl Grand Marnier
  • špetka soli
  • cukrářské piškoty (cca 10 kusů)
  • kvalitní kakao

1) V robotu si ušleháme žloutky s třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Když je pěna dostatečně vyšlehaná, přidáme mascarpone a pomalu zašleháme.

2) Do druhé mísy si dáme bílky se špetkou soli a začneme šlehat. Když nám bílky začnou bělat, přidáme lžíci krupicového cukru a pokračujeme tak dlouho, než nám vznikne tuhý sníh.

3) Do žloutkové směsi postupně vmícháme po částech bílky, dokud nám nevznikne krásně nadýchaný krém.

4) Do silného espressa dáme Grand Marnier a namáčíme v něm piškoty (já si piškoty půlím, lépe se s nimi pak při rovnání do skleniček pracuje).

5) Namočený piškoty dáme na dno skleničky a zhruba do půlky naplníme krémem. Opět dáme vrstvu piškotů a vrstvu krému. Vždy končíme krémem. Hotové tiramisu dáme do lednice vychladit.

6) Před podáváním posypeme krém kakaem.

TIP: Pokud se bojíte konzumace čerstvých vajíček, použijte na Tiramisu pasterovaná.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

two × five =