Špízy z vepřové panenky se šafránem a šalvějovým dipem
Grilovací sezóna už dávno začala a já přicházím s receptem na vynikající špízy se šafránem, které zcela jistě rozšíří váš grilovací seznam receptů.
POTŘEBUJEME
Špízy (pro 2 osoby):
- 250 g vepřové panenky
- Žampiony
- Hlíva ústřičná (nemusí být)
- Červená paprika
- Pórek
Marináda:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce hoisin omáčky
- 2 lžíce tmavé sójové omáčky
- Špetka šafránu
- Nasekaná čerstvá chilli paprička (trocha)
- 1 stroužek českého česneku (utřený)
- 1 lžička cukru
- Sůl, pepř
- Sezamová semínka
Dip:
- 1 řecký jogurt
- 1 stroužek českého česneku (utřený)
- 3-5 lístků šalvěje
- Sůl
Nejprve si připravíme marinádu, protože ji potřebujeme nechat trochu odležet. Na marinádu smícháme všechny potřebné ingredience dohromady. Vše promícháme tak, aby se v marinádě důkladně rozpustil cukr a necháme ji odležet.
Mezitím si uděláme přípravu na špízy. Panenku si nakrájíme na kostky, zhruba o velikosti 4×4 cm. Žampiony oloupeme a rozkrojíme napůl. Pokud máme žampiony malé, můžeme je nechat vcelku, jen jich budeme potřebovat větší množství. Jestliže máme i hlívu, nakrájíme si ji také na kousky. Nakonec si připravíme na střední kousky papriku a pórek na zhruba 3 cm dlouhé válečky.
Tak a teď už můžeme začít se samotnou přípravou špízů. Na bambusová napichovátka, která si namočíme ve vodě, napichujeme dle své chuti maso, pórek, papriku a žampiony. Vzniklé špízy potom dáme do pekáče nebo větší zapékací mísy a polijeme připravenou marinádou.
Mezitím, co si špízy necháme odležet, aby se marináda dobře nasákla, připravíme si dip. Nejdříve si utřeme česnek, který pak smícháme s jogurtem a směs osolíme. Nakonec přidáme nadrobno nasekané lístky šalvěje.
Špízy opékáme na dobře rozpáleném grilu a podáváme posypané sezamem a nadrobno nasekanými půlkolečky pórku. Špízy servírujeme se šalvějovým dipem.
-
Celkové skóre
Hodnocení čtenáře: 2 Votes