Špízy z vepřové panenky

RECEPT | ŠPÍZY Z VEPŘOVÉ PANENKY S ŠALVĚJOVÝM DIPEM

Grilovací sezóna už dávno začala a já přicházím s receptem na vynikající špízy se šafránem, které zcela jistě rozšíří váš grilovací seznam receptů.

Špízy (pro 2 osoby):
  • 250 g vepřové panenky
  • Žampiony
  • Hlíva ústřičná (nemusí být)
  • Červená paprika
  • Pórek
Marináda:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce hoisin omáčky
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • špetka šafránu
  • nasekaná čerstvá chilli paprička (trocha)
  • 1 stroužek českého česneku (utřený)
  • 1 lžička cukru
  • sůl, pepř
  • sezamová semínka

Dip:

  • 1 řecký jogurt
  • 1 stroužek českého česneku (utřený)
  • 3-5 lístků šalvěje
  • sůl
Postup:
  1. Nejprve si připravíme marinádu, protože ji potřebujeme nechat trochu odležet. Na marinádu smícháme všechny potřebné ingredience dohromady. Vše promícháme tak, aby se v marinádě důkladně rozpustil cukr a necháme ji odležet.
  2. Mezitím si uděláme přípravu na špízy. Panenku si nakrájíme na kostky, zhruba o velikosti 4×4 cm. Žampiony oloupeme a rozkrojíme napůl. Pokud máme žampiony malé, můžeme je nechat vcelku, jen jich budeme potřebovat větší množství. Jestliže máme i hlívu, nakrájíme si ji také na kousky. Nakonec si připravíme na střední kousky papriku a pórek na zhruba 3 cm dlouhé válečky.
  3. Tak a teď už můžeme začít se samotnou přípravou špízů. Na bambusová napichovátka, která si namočíme ve vodě, napichujeme dle své chuti maso, pórek, papriku a žampiony. Vzniklé špízy potom dáme do pekáče nebo větší zapékací mísy a polijeme připravenou marinádou.
  4. Mezitím, co si špízy necháme odležet, aby se marináda dobře nasákla, připravíme si dip. Nejdříve si utřeme česnek, který pak smícháme s jogurtem a směs osolíme. Nakonec přidáme nadrobno nasekané lístky šalvěje.
  5. Špízy opékáme na dobře rozpáleném grilu a podáváme posypané sezamem a nadrobno nasekanými půlkolečky pórku. Špízy servírujeme se šalvějovým dipem.
  • 5

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 2 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *