RECEPT | ŽEMLOVKA S JABLKY A TVAROHEM
Žemlovku miluji už od mého raného dětství. Tuto verzi jsem testovala tak dlouho, až jsem ji dovedla k mojí naprosté spokojenosti. Spojení vlašských oříšků, tvarohu a Grand Marnier pozvedlo obyčejné jídlo na delikatesu. Pekla jsem ji v moji oblíbené Remosce, která ji krásně propekla ze všech stran.
POTŘEBUJEME
- 5-6 středních francouzských baget
- 600-700 g jablek
- 4 šťastné vejce
- 750 g tvarohu (tučného)
- 40 g cukru krupice
- 60 g třtinového cukru + 2 lžíce na posypání
- 2 lžičky skořice
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání 33 %
- 100 g rozinek
- 100 g vlašských ořechů (nasekaných)
- 1 lžíce citrónové kůry
- 6 lžic Grand Marnier
- 30 g másla + na vymazání
- několik kapek vanilkového extraktu
- špetka soli
- Bagety si nakrájíme na 1 cm široké plátky.
- Rozinky si dáme do misky a zalijeme je 4 lžícemi Grand Marnier. Necháme je marinovat.
- Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na plátky. Do pánve si dáme 30 g másla a jablka na něm zlehka restujeme. Když nám začnou zlátnout, přidáme 60 g třtinového cukru smíchaného se skořicí a jablka necháme zkaramelizovat. Poté je odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
- Bílky si oddělíme od žloutků. Do bílků přidáme špetku soli a dáme je do robota šlehat. Když nám začnou bělat, přidáme 20 g cukru krupice a vyšleháme tuhý sníh.
- Mezitím si v míse smícháme 2 žloutky, tvaroh, 20 g cukru krupice, citrónovou kůru a vanilkový extrakt. Hotový sníh smícháme s tvarohem.
- Do další misky si dáme mléko, smetanu, zbylé 2 žloutky a 2 lžíce Grand Marnier. Vše dobře promícháme.
- Remosku vymažeme důkladně máslem. Dno remosky poklademe vrstvou plátků baget, které namáčíme v mléčné směsi. Poté dáme vrstvu hotových jablek (polovinu), posypeme rozinkami a vlašskými ořechy. Dále dáme vrstvu tvarohové směsi (polovinu). Zopakujeme vrstvu plátků baget, jablek, oříšků, rozinek a tvarohové směsi.
- Nakonec poklademe opět vrstvu plátků baget a posypeme 2 lžícemi třtinového cukru, aby nám povrch hezky zkaramelizoval.
- Pečeme v Remosce nebo troubě na 160 stupňů cca 45 minut.
Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Remoska.