,

RECEPT | ŽEMLOVKA S JABLKY A TVAROHEM

Žemlovku miluji už od mého raného dětství. Tuto verzi jsem testovala tak dlouho, až jsem ji dovedla k mojí naprosté spokojenosti. Spojení vlašských oříšků, tvarohu a Grand Marnier pozvedlo obyčejné jídlo na delikatesu. Pekla jsem ji v moji oblíbené Remosce, která ji krásně propekla ze všech stran.

POTŘEBUJEME

  • 5-6 středních francouzských baget
  • 600-700 g jablek
  • 4 šťastné vejce
  • 750 g tvarohu (tučného)
  • 40 g cukru krupice
  • 60 g třtinového cukru + 2 lžíce na posypání
  • 2 lžičky skořice
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 100 g rozinek
  • 100 g vlašských ořechů (nasekaných)
  • 1 lžíce citrónové kůry
  • 6 lžic Grand Marnier
  • 30 g másla + na vymazání
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • špetka soli
  1. Bagety si nakrájíme na 1 cm široké plátky.
  2. Rozinky si dáme do misky a zalijeme je 4 lžícemi Grand Marnier. Necháme je marinovat.
  3. Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na plátky. Do pánve si dáme 30 g másla a jablka na něm zlehka restujeme. Když nám začnou zlátnout, přidáme 60 g třtinového cukru smíchaného se skořicí a jablka necháme zkaramelizovat. Poté je odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
  4. Bílky si oddělíme od žloutků. Do bílků přidáme špetku soli a dáme je do robota šlehat. Když nám začnou bělat, přidáme 20 g cukru krupice a vyšleháme tuhý sníh.
  5. Mezitím si v míse smícháme 2 žloutky, tvaroh, 20 g cukru krupice, citrónovou kůru a vanilkový extrakt. Hotový sníh smícháme s tvarohem.
  6. Do další misky si dáme mléko, smetanu, zbylé 2 žloutky a 2 lžíce Grand Marnier. Vše dobře promícháme.
  7. Remosku vymažeme důkladně máslem. Dno remosky poklademe vrstvou plátků baget, které namáčíme v mléčné směsi. Poté dáme vrstvu hotových jablek (polovinu), posypeme rozinkami a vlašskými ořechy. Dále dáme vrstvu tvarohové směsi (polovinu). Zopakujeme vrstvu plátků baget, jablek, oříšků, rozinek a tvarohové směsi.
  8. Nakonec poklademe opět vrstvu plátků baget a posypeme 2 lžícemi třtinového cukru, aby nám povrch hezky zkaramelizoval.
  9. Pečeme v Remosce nebo troubě na 160 stupňů cca 45 minut.

Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Remoska.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *