RECEPT | VELIKONOČNÍ VAJÍČKA
I když jsou Velikonoce úspěšně za námi, tento dezert můžete vyzkoušet kdykoli. Klidně se můžete vyhnout tvaru vajíček a připravit si klasické kostky, jejichž příprava bude jednodušší, protože je stačí jen nakrájet. Tento recept je vítězný recept Táni Tomáškové ve velikonoční soutěži společnosti Savencia, kde jsem zasedala v porotě. Tak jsem zvědavá, zda se vám bude líbit. Já jsem si ho ozdobila tak trošku po svém. Na bok jsem použila sekané pistácie a nahoru nasekaná velikonoční čokoládová vajíčka.
Na piškot:
- 4 celá vejce
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 polévkových lžic polohrubé mouky
- necelá 1/2 prášku do pečiva
Na krém:
- 480 g Lučina smetanová
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 vanilkový cukr
- cukr moučka – podle chuti
- 1 kávová lžička javorového sirupu
TIP: Do poloviny krému můžeme dát kakao.
POSTUP:
- Vajíčka s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Poté přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva.
- Plech vyložíme pečicím papírem a naneseme na něj těsto, které stejnoměrně rozetřeme.
- Dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 ⁰C asi 10 minut. Piškot musí mít lehce zlatou barvu.
- Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme Lučinu s máslem, vanilkovým cukrem, cukrem moučka a javorovým sirupem.
- Upečený piškot i s papírem stáhneme na vál, zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
- Z vychladlého piškotu vykrajujeme vajíčka (TIP: Pokud nechcete připravovat vajíčka, stačí ho překrojit napůl a poté dát krém mezi pláty a nahoru).
- Rubovou stranu vykrojeného vajíčka namažeme rybízovou marmeládou, dáme krém a přiklopíme druhým vajíčkem.