RECEPT | VELIKONOČNÍ MAZANEC
Tento úžasný mazanec podle rodinného receptu nesmí u nás doma o Velikonocích chybět. Dost často se mi v minulých letech stalo, že byl hned pryč, a proto už peču jeden či dva mazance „do zásoby“. V případě, že nějaký ten kousek zbyde, tak si ho zamrazím a rádi si ho pak dáme kdykoliv jindy třeba k snídani.
Na 3 mazance:
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky (z toho 1-2 lžíce na kvásek)
- 200 g cukru krupice (z toho 1 lžíci na kvásek)
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- 1 kostka droždí
- 2 lžičky soli
- 1 vejce + 2 žloutky + 1 vejce na potření
- 480 ml vlažného mléka
- trochu rumu
- 100 g rozinek
- 100 g nasekaných mandlí
Na dokončení:
- 1 vejce
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 50 g plátkových mandlí
Postup:
1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme ho rozpustit. Poté do misky nalijeme mléko (cca 0,5 dcl), zasypeme lžící polohrubé mouky a promícháme. Kvásek dáme na teplé místo vzejít.
2. Do mísy si poté dáme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat (cca 10 minut). Až nám kvásek zdvojnásobí objem, přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě hladkou mouku a na kostičky nakrájené máslo. Pak už jen lehce zapracujeme rozinky a nasekané mandle, oboje můžeme den předem namočit v rumu. Trochu mandlí si necháme na posypání vánoček.
3. Zpracované těsto si rozdělíme do tří mís a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout. Z každé mísy pak vyklopíme těsto a zpracujeme si mazanec. Můžeme ho zpracovat do klasického tvaru mazance nebo ho zkusit podle fotek uplést ze čtyř pramenů.
4. Hotové mazance dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 15-20 minut vykynout na plechu.
5. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Vykynuté mazance potřeme rozšlehaným vajíčkem se smetanou a posypeme plátkovými mandlemi.
6. Mazance pečeme cca 30 minut.