RECEPT | VELIKONOČNÍ VĚNEC

Kromě mazance jsme si (nejen) o Velikonocích oblíbili tento velikonoční čokoládový věnec. Nejenže úžasně chutná, také se krásně vyjímá na velikonoční tabuli. Jeho přidanou hodnotou pro mladší členy rodiny je, že se promazává oblíbenou Nutellou. Tu klidně můžete nahradit třeba oříškovým krémem.

Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky (z toho 1-2 lžíce na kvásek)
  • 100 g cukru krupice (z toho 1 lžíci na kvásek)
  • 70 g másla (povoleného)
  • 20 g sádla (povoleného)
  • 10 g řepkového oleje
  • 21 g droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 240 ml vlažného mléka (z toho 100 ml na kvásek)
  • trochu rumu
Na náplň:
  • 200 g pomazánky Nutella
  • 100 g nahrubo nasekaných lískových oříšků
Na potření:
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Postup:
  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru, promícháme a droždí necháme rozpustit. Poté zalijeme vlažným mlékem (cca 100 ml), zasypeme lžící polohrubé mouky a promícháme. Kvásek dáme vzejít na teplé místo.
  2. Do mísy si poté dáme polohrubou mouku, cukr, sůl, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat (klidně 10-15 minut). Až nám kvásek zdvojnásobí objem, přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě hladkou mouku a povolené máslo, sádlo a řepkový olej. Nakonec můžeme přidat i trochu rumu.
  3. Těsto si vyklopíme na vál, zpracujeme, dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
  4. Vykynuté těsto si vyklopíme na vál a vyválíme do tvaru obdélníku. Celou plochu potřeme pomazánkou Nutella (necháme jen po delší straně proužek cca 2 cm od okraje nenamazaný). Poté posypeme nasekanými lískovými oříšky a zarolujeme (po delší straně). Po délce si těsto prořízneme napůl a zapleteme (jako když motáme horní díl vánočky ze dvou pruhů). Hotový věnec vložíme do máslem vymazané dortové formy (průměr cca 24-26 cm).
  5. Věnec pomažeme žloutkem, který jsme si rozšlehali se lžící mléka.
  6. Pečeme na 180 stupňů cca 25-30 minut. Já po 15 minutách pečení dávám na formu alobal, aby se věnec hezky uvnitř dopekl, ale na povrchu zůstal hezky zlatavě-hnědý.
  7. Podáváme posypaný moučkovým cukrem a můžeme ho ještě posypat nasekanými lískovými oříšky nebo pistáciemi.
Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *