RECEPT | ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY S MÁKEM
Švestky a mák jsou má oblíbená kombinace. Jako bonus ještě dovnitř švestek přidávám lžičku povidel pro zvýraznění chuti. Navíc toto bramborové těsto je neskutečně univerzální. Můžete si z něj připravit nejen tyto knedlíky, ale určitě i bramborovo-tvarohové šišky nebo nočky, na které stačí připravit ovocný rozvar. Brambory jsou u nás doma nejpoužívanější přílohou a rozhodně i tou nejoblíbenější, proto i na mém blogu najdete spoustu receptů právě z brambor.
Na knedlíky:
- 300 g uvařených brambor typu C
- 300 g hrubé mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- sůl
- švestky
- povidla
Na dokončení:
- mák
- moučkový cukr
- máslo
- Brambory si oloupeme a nastrouháme najemno. Poté je necháme na vále vychladnout.
- Na brambory přidáme mouku a pomocí prstů promícháme. Přidáme tvaroh, vejce, sůl a povolené máslo. Poté zpracujeme těsto a vyválíme ho na cca 5 mm silný plát. Vyválené těsto nakrájíme na čtverečky a plníme vypeckovanou švestkou, do které dáme vždy necelou lžičku povidel.
- Do hrnce dáme vodu a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme knedlíky a vaříme, dokud nám nevyplavou na povrch. V momentě, kdy nám vyplavou, je necháme ještě 1-2 minuty vařit. Poté je vyndáme z vody pomocí naběračky a podáváme s rozpuštěným máslem a mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
TIP: Knedlíky chutnají skvěle, když je podáváte ještě s tvarohem nebo zakysanou smetanou.
Vyzerá to super! Mrazene slivky by boli ok v tomto recepte?
Krásný den,
ano, dělám knedlíky i z mražených švestek, jen se musí o něco déle vařit 🙂