RECEPT | ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY S MÁKEM

Švestky a mák jsou má oblíbená kombinace. Jako bonus ještě dovnitř švestek přidávám lžičku povidel pro zvýraznění chuti. Navíc toto bramborové těsto je neskutečně univerzální. Můžete si z něj připravit nejen tyto knedlíky, ale určitě i bramborovo-tvarohové šišky nebo nočky, na které stačí připravit ovocný rozvar. Brambory jsou u nás doma nejpoužívanější přílohou a rozhodně i tou nejoblíbenější, proto i na mém blogu najdete spoustu receptů právě z brambor.

Na knedlíky:

  • 300 g uvařených brambor typu C
  • 300 g hrubé mouky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • švestky
  • povidla

Na dokončení:

  • mák
  • moučkový cukr
  • máslo

  1. Brambory si oloupeme a nastrouháme najemno. Poté je necháme na vále vychladnout.
  2. Na brambory přidáme mouku a pomocí prstů promícháme. Přidáme tvaroh, vejce, sůl a povolené máslo. Poté zpracujeme těsto a vyválíme ho na cca 5 mm silný plát. Vyválené těsto nakrájíme na čtverečky a plníme vypeckovanou švestkou, do které dáme vždy necelou lžičku povidel.
  3. Do hrnce dáme vodu a přivedeme k varu. Do vroucí vody vložíme knedlíky a vaříme, dokud nám nevyplavou na povrch. V momentě, kdy nám vyplavou, je necháme ještě 1-2 minuty vařit. Poté je vyndáme z vody pomocí naběračky a podáváme s rozpuštěným máslem a mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

TIP: Knedlíky chutnají skvěle, když je podáváte ještě s tvarohem nebo zakysanou smetanou.

Sdílet

2 comments on “RECEPT | ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY S MÁKEM

  1. Vyzerá to super! Mrazene slivky by boli ok v tomto recepte?

    • Krásný den,
      ano, dělám knedlíky i z mražených švestek, jen se musí o něco déle vařit 🙂

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *