RECEPT | HRÁŠKOVÝ KRÉM S KROKETAMI
Pozdvihněte váš oblíbený hráškový krém na novou, vyšší úroveň. Vyzkoušejte tento recept s kroketami, které jídlu dodají originální chuť. Kombinace sladkého hrášku, jemné smetany a křupavých kroket je neodolatelná a zamilují si ji hlavně děti.
Na hráškový krém:
- 2 lžičky přepuštěného másla
- 1 střední šalotka
- 250 g pórku
- 750 ml vývaru ze dvou druhů mas Knorr
- 300 g mraženého hrášku
- 80-100 ml smetany
- sůl, pepř
Na bramborovo-sýrové krokety:
- 380 g brambor
- 1/2 lžíce másla
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- 2 žloutky
- 1 lžíce hrubé mouky
- hrst nasekaných bylinek
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- sůl
- olej na smažení (nejlépe řepkový)
Na ozdobu:
- zakysaná smetana
- bylinky
Postup:
- V hrnci na přepuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5-8 minut.
- Potom do hrnce nalijeme vývar, polévku necháme přijít k varu a poté do hrnce vhodíme mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plamenu) zhruba 15 minut.
- Polévku stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout.
- Mezitím si připravíme krokety. Brambory si uvaříme do měkka. Poté je slijeme a rozmačkáme s máslem na kaši. Když nám trošku vychladne, přidáme parmazán, žloutky, hrubou mouku a bylinky.
- V misce si rozšleháme dvě vejce se solí a s troškou vody. Z bramborového těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme ve vajíčku a poté ve strouhance. Toto zopakujte u každé krokety dvakrát. Do rendlíku si dáme řepkový olej a smažíme v něm zprudka krokety do zlatova.
- Zchladlou polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec dáme znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejeme. Poté přilijeme smetanu a zamícháme.
- Polévku podáváme s kroketami, zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.
Recept a mnoho dalších inspirací najdete na mém Instagramu.