,

RECEPT | HRÁŠKOVÝ KRÉM S KROKETAMI

Pozdvihněte váš oblíbený hráškový krém na novou, vyšší úroveň. Vyzkoušejte tento recept s kroketami, které jídlu dodají originální chuť. Kombinace sladkého hrášku, jemné smetany a křupavých kroket je neodolatelná a zamilují si ji hlavně děti.

Na hráškový krém:
  • 2 lžičky přepuštěného másla
  • 1 střední šalotka
  • 250 g pórku
  • 750 ml vývaru ze dvou druhů mas Knorr
  • 300 g mraženého hrášku
  • 80-100 ml smetany 
  • sůl, pepř
Na bramborovo-sýrové krokety:
  • 380 g brambor
  • 1/2 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • hrst nasekaných bylinek 
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • sůl
  • olej na smažení (nejlépe řepkový)
Na ozdobu:
  • zakysaná smetana
  • bylinky
Postup:
  1. V hrnci na přepuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5-8 minut. 
  2. Potom do hrnce nalijeme vývar, polévku necháme přijít k varu a poté do hrnce vhodíme mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plamenu) zhruba 15 minut. 
  3. Polévku stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout. 
  4. Mezitím si připravíme krokety. Brambory si uvaříme do měkka. Poté je slijeme a rozmačkáme s máslem na kaši. Když nám trošku vychladne, přidáme parmazán, žloutky, hrubou mouku a bylinky. 
  5. V misce si rozšleháme dvě vejce se solí a s troškou vody. Z bramborového těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme ve vajíčku a poté ve strouhance. Toto zopakujte u každé krokety dvakrát. Do rendlíku si dáme řepkový olej a smažíme v něm zprudka krokety do zlatova.
  6. Zchladlou polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec dáme znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejeme. Poté přilijeme smetanu a zamícháme. 
  7. Polévku podáváme s kroketami, zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.

Recept a mnoho dalších inspirací najdete na mém Instagramu.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *