RECEPT | PERNÍČKOVÝ CHEESECAKE
Mám tu pro vás další tip na úžasný cheesecake, tentokrát s příchutí perníčků. Já ho častěji připravuji v nižší variantě, ale pokud máte raději klasický vysoký cheesecake, použijte o polovinu více surovin do krému. A klidně si můžete pohrát i se zdobením.
Na korpus (dortová forma o velikosti 16 cm):
- 30 g mandlí
- 100 g perníčkových sušenek
- 50 g másla + na vymazání formy
Na krém:
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 500 g Lučiny smetanové
- ½ lžičky citrónové kůry (sušené nebo čerstvé)
- ½ lžičky perníkového koření
Na dokončení:
- nasekané pistácie
- čerstvé jahody
- perníčky
Postup:
1) Mandle si nasekáme nahrubo. Dortovou formu si vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.
2) Sušenky si rozmixujeme najemno. Máslo si v rendlíku rozpustíme. Mandle, sušenky a máslo smícháme dohromady.
3) Vzniklou směs poté naneseme na dno formy a pomocí lžíce urovnáme. Dortovou formu s korpusem dáme do lednice.
4) Troubu si rozehřejeme na 150 stupňů.
5) V misce si smícháme cukr, vejce a žloutky. Poté přidáme Lučinu smetanovou, citrónovou kůru a perníkové koření. Vše dobře promícháme.
6) Hotovou náplň nalijeme do dortové formy a dáme do trouby.
7) Pečeme cca 30-35 minut. Když uplyne tato doba, necháme cheesecake ještě v troubě vychladnout dalších 30 minut, pouze troubu zlehka pootevřeme.
8) Hotový dort můžeme navrchu ozdobit nasekanými pistáciemi, čerstvými jahodami a perníčky.
TIP: Pokud chcete mít cheesecake vyšší, použijte klidně o půl dávky nebo klidně i jednu celou tolik množství surovin na krém. Pak ale musíte cheesecake péci o něco déle.