RECEPT | LOSOS S KRUSTOU A PEČENÝMI BRAMBORAMI
To, že chci do jídelníčku zařadit mnohem více ryb, jsem vám již říkala. Další věcí, kterou jsem si předsevzala, je příprava časově nenáročných jídel. Mám totiž občas pocit, že ani nestačím dojíst snídani a už musím řešit oběd. A já nechci celý svůj den strávit v kuchyni. Proto hodně často využívám i pečící sondu a celkově přípravu jídla v troubě.
Na lososa:
- 500-600 g lososa
- 1 lžíce hořčice s medem Maille
- Sůl
Na krustu:
- 25 g kukuřičných lupínků
- 25 g strouhanky
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petržel, bazalka, tymián, rozmarýn)
- 20 g najemno nastrouhaného parmazánu
- 1 lžička hořčice s medem Maille
- 2 lžíce olivového oleje
Na brambory:
- 600-800 g brambor
- Olivový olej
- 1 lžička čerstvě nasekaných bylinek
- Sůl
1. Brambory si dobře očistíme kartáčkem na zeleninu a uvaříme je v osolené vodě.
2. Lososa položíme kůží dolů na prkénko, osušíme ho papírovou utěrkou, potřeme horní stranu hořčicí a osolíme.
3. Do sekáčku si dáme kukuřičné lupínky, strouhanku a bylinky. Vše důkladně promixujeme. Poté přidáme parmazán, hořčici a olivový olej. Znovu promixujeme. Směs by měla být jako drobenka.
4. Hotovou bylinkovou směs „uplácáme“ na lososa, aby nám na něm dobře držela. Lososa přendáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme ho péct. Pečeme na funkci gril s horkým vzduchem na 180 stupňů s teplotní sondou nebo kontrolujeme vnitřek pomocí teploměru (vnitřní teplota u ryb by měla být 50-58 stupňů, aby nebyly vysušené).
5. Mezitím si brambory přendáme na plech vyložený pečicím papírem, zlehka je rozmáčkneme pomocí dna skleničky. Brambory zlehka polijeme olivovým olejem, posypeme najemno nasekanými bylinkami a osolíme. Přidáme je do trouby k rybě a pečeme 10-15 minut do zezlátnutí.
TIP: K tomuto jídlu si můžete připravit tvarohový dip. Já mám ráda kombinaci tvarohu, zakysané smetany, medové hořčice Maille, nasekaných bylinek a soli.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se značkou Maille.