,

RECEPT | LINECKÉ CUKROVÍ

Tento recept na linecké cukroví mám od své mamky, která ho u nás takto peče už spousty let. Já do něj jen přidala trošku citrónové kůry a semínek z vanilkového lusku, aby jeho chuť byla ještě víc vánoční.

Na těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
  • 1/2 lžičky najemno nastrouhané citrónové kůry

Na dokončení:

  • rybízová marmeláda
  • Grand Marnier (případně rum)
  1. Z hladké mouky, másla, moučkového cukru, žloutku, semínek vanilkového lusku a citrónové kůry uhněteme těsto. Já někdy používám i robota s nástavcem typu „K“ a těsto se mi vypracuje velmi dobře.
  2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho do druhého dne odpočinout v lednici.
  3. Druhý den si těsto vyndáme z lednice, necháme pár minut v pokojové teplotě povolit a na válu ho vyválíme na cca 2-3 mm silný plát.
  4. Z těsta vykrajujeme tvary podle vlastního výběru a v každém druhém tvaru ještě uděláme uprostřed dírku.
  5. Pečeme na 170 stupňů cca 8-9 minut. Z této dávky mám tři plné plechy lineckého cukroví a peču je ve své troubě od značky Bosch všechny najednou. Díky funkci 4D horký vzduch je vše hezky rovnoměrně propečené.
  6. Mezitím si připravíme náplň. Já si vždy dám do vysoké nádoby marmeládu a Grand Marnier a promixuji vše ručním mixérem. Marmeláda se zbaví hrudek a hezky se spojí s Grand Marnier.
  7. Hotové linecké cukroví namažeme marmeládou (vždy tu nehezkou část) a slepíme (vždy jeden díl plný a druhý díl s dírkou uvnitř).

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se značkou Bosch.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *