RECEPT | KARAMELOVÁ VOSÍ HNÍZDA
Letos jsem si řekla, že upeču několik druhů cukroví klasicky, ale určitě chci zkusit i nějakou obměnu. A víte, co mě napadlo? Připravit vosí hnízda trošku jinak. Vzala jsem tedy Lotus sušenky a mandlovou mouku a výsledek je perfektní, věřte mi. Tato vosí hnízda musíte vyzkoušet. Připravujete doma vosí hnízda? U nás v rodině se moc nedělala, ale Filip je zase miluje, takže mě jejich příprava nemine.
RECEPT
Na těsto:
- 125 g sušenek Lotus
- 75 g mandlové mouky
- 1 lžíce kakaa
- 80 g moučkového cukru
- 50 g másla (povoleného)
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu (příp. Grand Marnier)
Na náplň:
- 50 g másla (povoleného)
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- několik kapek vanilkového extraktu
- 1 lžička rumu (příp. Grand Marnier)
Na dokončení:
- piškoty
- moučkový cukr na obalení
- Sušenky si v mixéru umeleme na jemný prach, přidáme mandlovou mouku, kakao, přesátý moučkový cukr, máslo, mléko a rum. Vše dokonale promícháme a dáme vychladit (já si to dávám i za okno, aby to bylo hezky zchlazené a dobře se s těstem pracovalo). Pokud by se vám zdálo, že těsto trochu lepí, přidejte ještě trochu mandlové mouky.
- Mezitím si připravíme náplň. Do mísy dáme povolené máslo, moučkový cukr a žloutek. Vše mixujeme tak dlouho, než nám vznikne světlý krém (trvá to klidně i 5 minut). Nakonec přidáme extrakt a rum a promícháme.
- Hotové těsto vyndáme z lednice. Připravíme si misku s prosátým moučkovým cukrem a z těsta si tvarujeme kuličky (já si každou odvážila – cca 15 g). Každou kuličku obalíme v moučkovém cukru a tvarujeme do formiček vosí hnízda.
- Náplň si dáme do zdobicího sáčku, ve kterém si uděláme díru (cca 0,5 cm). Do každého vosího hnízda dáme krém a nakonec přiklopíme piškotem.
- Hotová vosí hnízda uchováváme v chladu. Já je ještě zdobím nasekanými pistáciemi.