RECEPT | KOLÁČ S RICOTTOU A MERUŇKAMI
Letní koláč s ricottou a meruňkami si zamilujete hned při prvním soustu. Je krásně vláčný a díky meruňkám také sladký. Můžete si ale na něj dát jakékoliv oblíbené ovoce, třeba borůvky.
Koláč s ricottou a meruňkami
- 500-600 g meruněk
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- velká špetka soli
- 300 g třtinového cukru
- 130 g másla (povoleného)
- 2 vejce
- 50 g řepkového oleje
- 250 g ricotty
- několik kapek vanilkového extraktu
- 2 lžíce Grand Marnier (případně rumu)
- 80-100 g mandlových plátků
- 2 lžíce třtinového cukru
- máslo a oříšková mouka na vysypání formy
Postup:
1. Dortovou formu o velikosti 24-26 cm si vymažeme máslem a vysypeme oříškovou moukou, příp. polohrubou moukou.
2. Mouku si prosejeme do mísy a promícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.
3. Pokud nemáme jemný třtinový cukr, trošku si ho rozmixujeme v mixéru, aby nebyl tak hrubý. Cukr si rozdělíme na dvě poloviny.
4. Povolené máslo vyšleháme s polovinou cukru do světlé pěny (trvá to klidně až 10 minut).
5. Vejce si vyšleháme s druhou polovinou třtinového cukru opět do světlé pěny.
7. V míse si smícháme obě pěny dohromady a pomalu přidáváme na střídačku mouku, řepkový olej a ricottu.
8. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a Grand Marnier (ten můžeme nahradit dobrým rumem).
9. Hotové těsto nalijeme do formy a pomocí stěrky zarovnáme. Poklademe na něj na plátky nakrájené meruňky. Vše posypeme mandlovými plátky a nakonec dvěma lžícemi třtinového cukru.
10. Pečeme na 180 stupňů 45-55 minut (pomocí špejle zkusíme, zda je koláč hotový).