RECEPT | JAHODOVÝ DORT

Sezóna jahod je v červnu na vrcholu, takže tento dort bude plný té nejlepší chuti právě teď. Je to taková klasika, která nás ale ještě neomrzela.

POTŘEBUJEME

Na korpus:

  • 2 vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g polohrubé mouky + na vysypání formy
  • špetka soli
  • máslo na vymazání

Na krém:

  • 150 g tučného tvarohu
  • 100 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu

Na želatinu:

  • 1 balení želatiny

Na dozdobení:

  • 250 g jahod
  • 2 lžíce Grand Marnier
  • hrst pistácií
  1. Bílky si oddělíme od žloutků. V robotu začneme šlehat bílky se špetkou soli. Když nám začnou bělat, postupně přidáváme po lžících cukr. Šleháme, dokud nám nevznikne tuhý a lesklý sníh.
  2. Poté zlehka metlou vmícháme žloutky a následně po částech polohrubou mouku.
  3. Hotové těsto nalijeme do formy (velikost cca 20 cm), kterou si dopředu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Pečeme na 170 stupňů 15 – 20 minut.
  4. Korpus necháme vychladnout.
  5. Mezitím si připravíme podle návodu na obalu želatinu a jahody si omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Nakrájené jahody rozložíme na tácek a dáme je do mrazáku.
  6. Do mísy dáme tvaroh, mascarpone, moučkový cukr a vanilkový extrakt a necháme prošlehat. Nakonec přidáme smetanu a šleháme, dokud nám nevznikne tuhý krém.
  7. Korpus zlehka propícháme vidličkou a pokapeme likérem Grand Marnier. Poté ho potřeme hotovým krémem (několik lžic krému si necháme na dokončení), na který vyskládáme vychlazené jahody. Nakonec dort zalijeme želatinou.
  8. Dort necháme vychladnout, dokud není želatina úplně tuhá. Poté ho vyndáme z formy a z boku potřeme zbylým krémem. Dort z boku posypeme nasekanými pistáciemi.
Sdílet

4 comments on “RECEPT | JAHODOVÝ DORT

  1. Mňam to vypadá uplně úžasně 🙂

  2. Romana Böhmová on, thanks so much for the post.Really thank you! Great.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *