RECEPT | BÁBOVKA S POLEVOU Z KOKOSOVÉHO CUKRU
Nejsem úplně „bábovková“. Tento recept je ale úplně jiný. Bábovka je plná nových chutí a je neskutečně vláčná. Není to jen náplň, která dodá této bábovce na zajímavosti, je to i poleva z kokosového cukru a mého oblíbeného Grand Marnier.
Na bábovku:
- 150 g hladké mouky
- 6 g jedlé sody
- 30 g kvalitního kakaa
- 100 g třtinového cukru
- 50 g kokosového cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
- 100 g másla
- 150 ml smetany ke šlehání
- 30 g kvalitní čokolády (min. 60 % kakaa)
- 50 ml espressa
- Několik kapek vanilkového extraktu
Na náplň:
- 200 g krémového sýru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 50 g kokosového cukru
- 1 lžíce Grand Marnier
- 1 vejce
- Několik kapek vanilkového extraktu
Na polevu:
- 25 g kokosového cukru
- 30 g třtinového cukru
- 25 g másla
- 2 lžíce Grand Marnier
Postup:
- V rendlíku si rozpustíme máslo, čokoládu, smetanu ke šlehání a necháme vychladnout.
- V míse si smícháme přesátou mouku, jedlou sodu, kakao, třtinový i kokosový cukr a sůl. Do této směsi přidáme rozpuštěné máslo s čokoládou a smetanou a vajíčko. Necháme v robotu zpracovat, dokud těsto nebude hladké.
- Nakonec přidáme espresso a vanilkový extrakt.
- V druhé míse si ušleháme krémový sýr se škrobem, cukrem, Grand Marnier, vejcem a vanilkovým extraktem do hladkého krému.
- Do formy na bábovku vylijeme první polovinu čokoládového těsta (dle typu formy si ji případně i vymažeme a vysypeme přesátým kakaem). Poté dáme krém (snažíme se krém dát do formy tak, aby se nedotknul jejich okrajů). Poté dáme druhou půlku těsta. Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.
- Mezitím si na pánvi rozpustíme kokosový a třtinový cukr s máslem a Grand Marnier. Rozpouštíme do té doby, než nám vznikne hladká poleva.
- Bábovku vyndáme po uplynutí doby z trouby a vyklopíme ji. Když nám bábovka vychladne, polijeme ji vlažnou polevou.
Na pečení byla použita forma Nordic Ware na bábovku o velikosti cca 1,4 l.