Čokoládová bábovka s polevou z kokosového cukru

RECEPT | BÁBOVKA S POLEVOU Z KOKOSOVÉHO CUKRU

Nejsem úplně „bábovková“. Tento recept je ale úplně jiný. Bábovka je plná nových chutí a je neskutečně vláčná. Není to jen náplň, která dodá této bábovce na zajímavosti, je to i poleva z kokosového cukru a mého oblíbeného Grand Marnier.

Na bábovku:
  • 150 g hladké mouky
  • 6 g jedlé sody
  • 30 g kvalitního kakaa
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g kokosového cukru
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 100 g másla
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 30 g kvalitní čokolády (min. 60 % kakaa)
  • 50 ml espressa
  • Několik kapek vanilkového extraktu
Na náplň:
  • 200 g krémového sýru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 50 g kokosového cukru
  • 1 lžíce Grand Marnier
  • 1 vejce
  • Několik kapek vanilkového extraktu
Na polevu:
  • 25 g kokosového cukru
  • 30 g třtinového cukru
  • 25 g másla
  • 2 lžíce Grand Marnier
Postup:
  1. V rendlíku si rozpustíme máslo, čokoládu, smetanu ke šlehání a necháme vychladnout.
  2. V míse si smícháme přesátou mouku, jedlou sodu, kakao, třtinový i kokosový cukr a sůl. Do této směsi přidáme rozpuštěné máslo s čokoládou a smetanou a vajíčko. Necháme v robotu zpracovat, dokud těsto nebude hladké.
  3. Nakonec přidáme espresso a vanilkový extrakt.
  4. V druhé míse si ušleháme krémový sýr se škrobem, cukrem, Grand Marnier, vejcem a vanilkovým extraktem do hladkého krému.
  5. Do formy na bábovku vylijeme první polovinu čokoládového těsta (dle typu formy si ji případně i vymažeme a vysypeme přesátým kakaem). Poté dáme krém (snažíme se krém dát do formy tak, aby se nedotknul jejich okrajů). Poté dáme druhou půlku těsta. Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.
  6. Mezitím si na pánvi rozpustíme kokosový a třtinový cukr s máslem a Grand Marnier. Rozpouštíme do té doby, než nám vznikne hladká poleva.
  7. Bábovku vyndáme po uplynutí doby z trouby a vyklopíme ji. Když nám bábovka vychladne, polijeme ji vlažnou polevou.

Na pečení byla použita forma Nordic Ware na bábovku o velikosti cca 1,4 l.

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *