RECEPT | BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK S BAILEYS
Zbyly vám doma zralé banány a nenapadá vás, jak je zpracovat v něco opravdu jedinečného? Mám pro vás super tip. Upečte si banánový chlebíček s příchutí karamelového Baileys, které najdete nejen v těstu, ale i v krému. Kdo tento dezert ochutná, bude nejen nadšený, ale rozhodně i veselý.
Na chlebíček:
- 2 vejce
- 150 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 100 ml Baileys slaný karamel
- 120 g hladké mouky (špaldové)
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
- větší špetka soli
- 60 g oříškové mouky (např. mandlové, lískooříškové nebo kešu, mohou být i mleté mandle – pokud nemáte nic z toho, použijte v tomto množství špaldovou hladkou mouku)
- 2 středně velké banány (zralejší)
- 75 g pekanových ořechů
Na krém:
- 200 g creme fraiche
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- 60 ml Baileys slaný karamel
Na ozdobu:
- slaný karamel
- pekanové ořechy
Postup:
1. Vejce si pomocí robota nebo ručního šlehače vyšleháme s cukrem do světlé husté pěny. Máslo si rozpustíme (necháme zchladnout) a postupně začneme přidávat k vajíčkům. Nakonec zašleháme i Baileys.
2. Do mísy si prosejeme hladkou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Poté do mísy přidáme skořici, špetku soli a oříškovou mouku.
3. Do mísy s vajíčky začneme na pomalý stupeň zašlehávat sypké ingredience, které jsme si předtím proseli do mísy.
4. Banány si rozmačkáme pomocí vidličky a přidáme společně s nasekanými pekanovými oříšky do těsta.
5. Hotové těsto nalijeme do formy na chlebíček (předem vymazané máslem a vysypané hladkou nebo oříškovou moukou).
6. Pečeme na 170 stupňů 45–50 minut.
7. Než se nám upeče chlebíček, připravíme si krém. Pomocí robota nebo ručního šlehače si vyšleháme creme fraiche se smetanou ke šlehání a moučkovým cukrem. Když máme hezky tuhý krém, přilijeme Baileys a na chvíli ještě prošleháme.
8. Hotový chlebíček necháme vychladnout, poté ho ozdobíme krémem a polijeme slaným karamelem (ten si můžete zakoupit nebo připravit podle mého receptu). Banánový chlebíček nakonec ozdobíme nasekanými pekanovými oříšky.