Rebarborovo-jahodový koláč s vanilkovým krémem

Rebarborovo-jahodový koláč s vanilkovým krémem

Konečně tu máme dlouho slibovaný recept na rebarborovo-jahodový koláč. Ale věřte, že to čekání stálo za to. Je opravdu skvělý.

POTŘEBUJEME

  • 250 g listového těsta
  • 1 smetana ke šlehání (min. 30 %)
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 70 g třtinového cukru
  • trocha vanilkového extraktu nebo ½ vanilkového lusku
  • 2 žloutky + 1 celé vejce
  • 30 g másla
  • 150 g rebarbory
  • 150 g čerstvých jahod

Nejdříve si rozválíme listové těsto do kruhové formy (já použila formu o průměru 28 cm). Důkladně na okrajích zarovnáme, aby po upečení koláč vypadal vzhledně.

Dále si připravíme vanilkový krém. Jedná se o tzv. Crème de Pâtissière (žloutkový krém), jen je místo mléka použita smetana ke šlehání. V misce si nejdříve promícháme asi 50 ml smetany se škrobem, poté přidáme žloutky a celé vejce a důkladně promícháme. Zbytek smetany si dáme do kastrůlku a svaříme společně s cukrem a vanilkovým extraktem (případně luskem). Hned, jak dosáhne směs bodu varu, stáhneme z plotny. Za stálého míchání přilijeme asi třetinu horké smetany do vaječné směsi a důkladně promícháme. Poté už dáme zbylou smetanu zpět na plotnu a přiléváme do ní vaječnou směs za stálého míchání, dokud neztuhne asi na hustotu pudingu. V této fázi musíte být velmi trpěliví a přilévat žloutkovou směs opravdu pomalu. Než směs zhoustne, trvá to několik minut. Až je směs dostatečně hustá, odstavíme ji z plotny a necháme trochu vychladnout. Mezitím si na rozehřáté plotýnce rozpustíme máslo, které pak do vlažné směsi opatrně zapracujeme. Teď již vlažnou směs můžeme nalít na listové těsto.

Rebarboru si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vhodíme ji na dvě minuty do vroucí vody a pak scedíme. Mezitím si omyjeme jahody, které pak nakrájíme na drobné kousky. Jahody i vychladlou rebarboru navrstvíme na koláč a trochu vmáčkneme do vanilkového krému. Pečeme spíše ve spodní části trouby na 200 stupňů cca 20 minut.

  • 5

    Celkové skóre

  • Hodnocení čtenáře: 5 Votes

Sdílet

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna Vyžadovaná pole jsou označena *

čtyři × čtyři =